Hlavní obsah

Drábkův exnáměstek Šiška dostal šest let, navíc má zaplatit přes čtvrt miliardy

Praha
Aktualizováno

Bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí (MPSV) Vladimír Šiška si podle pátečního rozsudku má odsedět šest let ve vězení za zneužití pravomoci úřední osoby. Uzavřením nevýhodné smlouvy na systém výplaty sociálních dávek způsobil podle soudu státu škodu 282 miliónů, které má MPSV uhradit. Spoluobžalovaný Miroslav Duda dostal tříletou podmínku a povinnost zaplatit 1,1 miliónu ministerstvu vnitra. Verdikt není pravomocný.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný exnáměstek ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Šiška v pátek u soudu

Článek

Za zneužití pravomoci, sjednání výhody a porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozilo obžalovaným až 12 let odnětí svobody.

„Oba obžalovaní při plnění svých pracovních povinností zneužili své pravomoci a umožnili jednání, které následně vedlo ke způsobení škody ministerstvu práce a sociálních věcí předražením služeb, které byly dodávány společností Fujitsu,“ má jasno soudce Tomáš Durdík.

„Je zcela zřejmé ze všech okolností a časových souvislostí, že zde byl určitý plán obžalovaného Šišky, kterak zajistit zvýhodnění v souvislosti s naplánovanou změnou a se zajištěním nových dodavatelů systému nepojistného plnění,“ dodal soudce.

Škoda 282 miliónů korun

Šiška podle obžaloby v roce 2011 zadal bez výběrového řízení firmě Fujitsu Technology zakázku na realizaci systému na výplatu podpory a sociálních dávek. Podle žalobce Zdeňka Matuly k tomu využil rámcovou smlouvu, kterou mělo Fujitsu Technology uzavřenou od roku 2008 s ministerstvem vnitra.

„Pan obžalovaný Šiška se sám rozhodl, že to tak bude dobré. Na ministerstvu práce a sociálních věcí k tomu neproběhla žádná studie proveditelnosti nebo výhodnosti,“ řekl ve své závěrečné řeči Matula. A Duda podle Matuly o všem věděl.

Šiška podle Matuly svým rozhodnutím způsobil státu škodu 282 miliónů korun. Vyšachoval ze hry firmu OKsystem, která do té doby ministerstvu práce a sociálních věcí poskytovala IT služby.

Šiška se hájí tím, že s Dudou naopak státu peníze ušetřili. Podle jeho obhájce Tomáše Sokola šlo maximálně o formální pochybení.

Kvůli Šiškovi Drábek rezignoval

Kvůli Šiškově stíhání rezignoval v roce 2012 jeho nadřízený, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Šiška je v souvislosti se svým působením na ministerstvu obžalován také kvůli pokusu zadat miliardovou zakázku na kontrolu vyplácení sociálních dávek firmě IBM a kvůli údajnému vydírání jednatele firmy OKsystem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám