Hlavní obsah

Dostál vyhrál soud s Pezoldovou

Právo, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský soud v Praze v úterý zamítl žalobu Alžběty Pezoldové na ministra kultury Pavla Dostála. Pezoldová, nevlastní sestra Karla Schwarzenberga, se v Česku domáhá zabaveného mnohamilionového majetku. Od Dostála požadovala, aby se jí omluvil za údajné urážky v zahraničním tisku.

Článek

Podle žaloby o ní ministr měl prohlásit, že kolaborovala s nacisty. Pezoldová požadovala omluvu v periodikách, kde zmíněný článek vyšel, tedy v Daily Telegraphu, Washington Times a Sunday Times, omluvu a 300 tisíc korun odškodného.

U soudu, kde byly zmíněné články k dispozici, se však ukázalo, že Dostál v rozhovoru pouze uvedl, že jedna větev Kinských a Pezoldů neměla s navrácením majetku potíže, druhá, která se hlásila k Němcům, ano.

Soudce Martin Valehrach rozhodl, že žaloba je bezpředmětná, protože Dostál se o Alžbětě Pezoldové konkrétně vůbec nezmínil a navíc se narodila dva roky po válce, takže na sebe ani nemohla nijak vztáhnout to, co v anglosaském tisku vyšlo.

"Jsem rád, že soud potvrdil, že jsem byl nespravedlivě obviněn," řekl po rozsudku spokojený Dostál.

Advokát Petzoldové, Jaroslav Čapek, který zastupuje také Františka Oldřicha Kinského nemohl odpovědět na otázku zda podá odvolání. "To budu muset konzultovat se svou klientkou," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám