Hlavní obsah

Dopadený žhář se chtěl pomstít

Novinky, Šárka Tonarová
LITVÍNOV

Touha po pomstě stála podle policie za sobotním požárem domu v Žižkovské ulici v Litvínově na Mostecku, kde oheň zcela zničil střechu a podkrovní byty a připravil tak o domov 17 lidí. Za žháře policie označila 20letého mladíka, kterého dopadla ještě ten samý den.

Foto: Zlínský kraj – Petr Zákutný

Pojízdná Baťova pracovna ve výtahu ve zlínském mrakodrapu.

Článek

Mladý bezdomovec je obviněn z trestných činu obecného ohrožení a porušování domovní svobody. Policie jej převezla do vazební věznice. Obviněný se nejprve snažil zapírat, během výslechů se ale přiznal.

"Požár prý založil proto, aby se pomstil svému spolubydlícímu za to, že ho z bytu vyhodil. Vloupal se do bytu ve třetím patře, zapalovačem zapálil deku a záclonu a počkal, až se požár rozšíří," uvedla mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Za požárem prý stála žárlivost

"Nesmysl, to byla žárlivost. Byli to gayové a pohádali se v restauraci Hvězda. Ten mladší říkal svému milenci, ať ho radši zabije, jinak, že mu podpálí barák. A protože ho nezabil, tak mu byt zapálil," oponují místní. "Mladík nemá trvalé bydliště, po celodenním pátraní jej policisté objevili v jedné z litvínovských ubytoven, kde byl u příbuzných," dodala Světláková.

Oběti spí na zemi

Celkem patnáct ze sedmnácti obětí požáru skončilo v městské ubytovně pro sociálně nepřizpůsobivé a neplatiče. Přestože ohněm zničená budova není v majetku města, radnice se snažila pro ně najít alespoň střechu nad hlavou. Snaha města se ale nesetkala s bůhvíjakým ohlasem.

"Co je jim platné, že mají střechu nad hlavou, když spí na zemi. Kdybychom jim nepůjčili postel, spaly by na zemi i děti. Od soboty se ničeho pořádného nenajedly," stěžuje si příbuzná jedné z obětí, těhotné Romky Vladislavy Sinuové, která zachránila pouze své tři malé děti, kabelku a peřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám