Hlavní obsah

Domy v pražském Zeleném údolí se bourat nebudou, rozhodl soud

Právo, ČTK, svj
Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 4 ve čtvrtek zamítl první z celkem devíti žalob společnosti GV Reality, za kterou stojí advokát Vlastislav Andrš. Ten se domáhá odstranění domů na bývalých státních pozemcích v pražském Zeleném údolí, které GV Reality získala. Podle soudu ale majitelé bytů, které byly postaveny již před deseti a více lety, mají na obydlí nárok a Andršem navrženou demolici odmítl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zelené údolí v Praze 4

Článek

Na případ jako první upozornil deník Právo. Soud ještě bude řešit další žaloby a také návrhy na případné finanční vyrovnání mezi oběma stranami.

Byty a rodinné domy byly postaveny už před lety, dodnes ale přes dřívější opakované sliby developera IPB Real nejsou na jejich majitele převedené pozemky. Když lidé byty kupovali, byly pozemky státní a k jejich používání uzavřeli smlouvu o věcném břemeni, která měla platit 90 let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídliště Zelené údolí

Žena, která podle verdiktu soudu svůj rodinný dům bourat nemusí, v něm bydlí již přes 12 let. O podání žaloby se podle právníků zastupující majitele bytů v Zeleném údolí dozvěděla loni tři dny před Vánocemi, kdy jí od Andrše byla doručena výzva k zaplacení za pozemky pod jejím domem.

Právní bitva ještě nekončí

„Považujeme za obrovský úspěch, že nátlaková žaloba pana Andrše byla zamítnuta a dům se bourat nebude. Obyvatelé si tedy můžou oddychnout, nejhorší hrozba byla zažehnána. Kauza tím ale nekončí, soud dnes totiž nerozhodl o našem protinávrhu,“ konstatoval Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, která obyvatele v Zeleném údolí zastupuje.

V dalším jednání bude soud rozhodovat o věcném břemeni. Vlastníci domů požadují, aby soud rozhodl o vydržení věcného břemene na základě toho, že pozemky užívají déle než 10 let, anebo aby soud přikázal zřízení břemene za náhradu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražské sídliště Zelené údolí nad klinikou IKEM. Ilustrační foto

Andrš za prodej pozemků požaduje celkem 67 miliónů korun. Podle znaleckého posudku, který si majitelé bytů nechali zpracovat, je však skutečná cena pozemků o více než polovinu nižší. S firmou se proto na odkupu nedohodli ani při dnešním pětiminutovém přerušení soudního jednání, kdy soudce vyzval strany ke smíru.

GV Reality získala pozemky od vedení bytového družstva v Zeleném údolí, které je odprodalo údajně bez vědomí jeho členů za 18,5 miliónu korun. O odkup pozemků se zajímá pražská policie, která prověřuje, zda kupní cena nebyla příliš nízká, a zda tedy vedení družstva prodejem neporušilo svou povinnost při správě cizího majetku. Developerem projektu Zelené údolí byla dnes již neexistující firma IPB Real. Ve dvaceti bytových domech se nachází celkem 364 bytů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám