Hlavní obsah

Doležel zatčen, měl vydírat a podvádět

Bývalý šéf kabinetů sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel byl včera večer spolu s dalšími dvěma muži zatčen detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Podle policie to bylo v souvislosti s čerpáním peněz z fondů EU.

Článek

"Trestná činnost měla spočívat ve vydírání jedné osoby a nezákonných postupů při čerpání finančních prostředků z evropských fondů a státního rozpočtu, a to prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj," sdělila v úterý večer Právu mluvčí útvaru Blanka Kosinová. Všichni podezřelí jsou umístěni v cele předběžného zadržení.

"Zatím nepadlo obvinění, ale v nejbližších hodinách by mělo být provedeno celkem sedm domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor včetně výslechů podezřelých," doplnila dále Kosinová s tím, že teprve poté bude rozhodnuto o dalším postupu.

S Doleželem zatčeni další dva lidé

Podle serveru Aktuálně.cz jsou zadrženi také starosta Budišova Ladislav Péťa a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka. Trojice se měla rozhodnout neoprávněně získat prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Bono Publico část z desítek miliónů poskytnutých Evropskou unií a ministerstvem pro místní rozvoj určených na obnovu památek. Téměř 70 miliónů korun mělo být podle projektu, který vybralo ministerstvo, použito na obnovu zámku v Budišově na Třebíčsku.

Ovšem podle zjištění serveru měla být rekonstrukce nadsazená tak, aby si podezřelí mezi sebou mohli rozdělit zhruba 30 miliónů korun. Vydíraným pak měl být architekt, který připravoval dokumentaci k projektu.

Trojice ale poskytla i důkazy sama proti sobě. Pro nátlak na architekta si aktéři najali muže, který vše oznámil policii. Předání peněz, hovoří se o částce tří set tisíc korun, pak už proběhlo za dozoru policie.

Zatčení je mj. výsledkem utajeného natáčení pořadu Na vlastní oči, jehož reportéři letos na jaře pronikli do skupiny podvodníků a zmapovali přípravu několika trestných činů.

Ve chvíli, kdy se ukázalo, že by skupina mohla přistoupit i k násilí, reportéři Novy poskytli některé důkazy policii. Doležel již čelí obvinění z pokusu o podvod v jiné kauze známé jako "pět na stole v českých".

Paroubek: Naprosto se distancujeme

Šéf ČSSD Jiří Paroubek včera večer Právu řekl, že podle dostupných informací se případ týká posledních měsíců, kdy bývalý šéf jeho premiérského kabinetu Zdeněk Doležel už nebyl členem ČSSD.

"Myslím si, že i přesto, že ten člověk není členem sociální demokracie delší dobu, že se naprosto distancujeme od jeho jednání, omlouváme se všem občanům ČR a podporujeme práci policie," řekl Právu Paroubek.

Podle něj mezi členy sociální demokracie patří do případu zapletený starosta Budišova. "Osobně se postarám, aby zmizel ze soc. dem. co nejdřív. Uplatníme princip presumpce viny," doplnil s tím, že očekává stejný přístup jiných stran v případech s analogickými podezřeními.

Zda je zatčený Řehulka členem jeho strany, Paroubek nevěděl. Nechtěl ani spekulovat, jestli případ může zasáhnout nějaké struktury ministerstva pro místní rozvoj.

K případu vydalo vedení ČSSD tiskové prohlášení. Kromě jiného se v něm uvádí: "Plně respektujeme a podporujeme práci Policie ČR a všech jejích složek zapojených do boje s korupcí. Právě odhalování podobných trestných činů může obnovit důvěru občanů v celý náš politický systém i v systém státní správy."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám