Hlavní obsah

Do podsvětí proudí zbraně bez minulosti, policie tápe

Právo, Petr Blahuš
PRAHA

Je to špatná zpráva pro slušné lidi: pořídit si nelegálně pistoli, revolver nebo dokonce pušku není na černém trhu v Česku vůbec složité. Přispívají k tomu i různí překupníci, kteří vykupují od majitelů legálně držené zbraně a jednoduchou fintou je nechají před úřady zmizet. Stačí k tomu jen trochu drzosti a přesvědčivosti. Právu to sdělil člověk, který se pohybuje v podsvětí a se zbraněmi obchoduje.

Článek

Princip, který používá, je přitom pro policii obtížné odhalit. Muž, který pochází z Maďarska, žije v Česku už přes 17 let. Nepatří k velkým zločincům, ale v prostředí pražské galerky se pohybuje posledních několik let. A jak shání zbraně?

"Najdu si inzerát, ve kterém majitel nabízí k prodeji legálně drženou zbraň. Smluvím si s ním schůzku, kde vystupuji slušně a důvěryhodně," začíná popisovat a pokračuje: "Představím se falešným jménem. Když si plácneme, zjistím jakoby s leknutím, že jsem nechal doma všechny doklady a že mám u sebe jen peníze. A pak nabídnu prodávajícímu, že když už jsme tady, tak obchod dokončíme. Já mu zbraň zaplatím, vezmu si ji od něj a slíbím mu, že hned po návratu domů dodám všechny údaje, které potřebuje k odhlášení zbraně. A už se samozřejmě neozvu," dodává.

Podvedení raději nahlásí krádež

Na odhlášení zbraně má prodávající desetidenní lhůtu. Po jejím uplynutí by policie zjistila, že nový majitel se nepřihlásil a původní nezná jeho pravou identitu. Většinou se ale o podobných případech vůbec nedozví. Je to dáno i tím, že řada podvedených lidí z obav před sankcemi raději předstírá, že jim zbraň někdo ukradl.

"Například pokud je zbraň odcizena z vozidla, dochází ze strany jejího držitele k porušení zákona o zbraních. V případě prokázání viny je její držitel posuzován jako pachatel přestupku," řekla Právu Ludmila Nezvedová z ředitelství služby správních činností policejního prezidia. Za to může dostat pokutu až 15 tisíc korun, ale vyhne se tak možnému trestnímu stíhání, které mu hrozí za to, že si neověřil, zda je kupující držitelem zbrojního průkazu.

Policie ho pak může stíhat i jako spolupachatele při nedovoleném ozbrojování, za což je až jeden rok vězení.

Cena zbraně je až trojnásobná

"Cena takto načerno získaných zbraní v podsvětí je až trojnásobná oproti ceně při řádném prodeji, protože nový držitel má jistotu, že koupil zbraň, s níž nebyl spáchán žádný zločin. Což u jiných zbraní, kolujících v podsvětí, není jisté," podotkl Maďar.

Podle náměstka policejního prezidenta Jiřího Houby se jedná o velmi nebezpečnou, vysoce výnosnou a organizovanou trestnou činnost. Například jen za první polovinu letošního roku bylo nelegálně drženými zbraněmi spácháno 11 vražd, což je jen o dvě méně než za celý rok 2006.

"Každá zbraň, která se nelegálně dostane do podsvětí, znamená pro společnost velké nebezpečí. Neustále stoupající čísla třeba přepadů peněžních ústavů jsou toho jasným důkazem," reagoval na informace Práva Houba, který slíbil, že se jimi bude zabývat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám