Hlavní obsah

Do pelhřimovského babyboxu někdo odložil 15měsíční batole

Právo, pko
Pelhřimov

V pátek hodinu před půlnocí se ozval v pelhřimovské nemocnici alarm hlásící, že někdo odložil dítě do místního babyboxu. K překvapení lékařů i sester nešlo o novorozence, ale o zdravé batole.

Foto: Právo

Babybox

Článek

„Odhaduji ho na patnáct až šestnáct měsíců. Váží devět a půl kilo a má šest zubů. Je zcela zdravý, jenom jej teď sestřičky zahřívají, protože byl trochu podchlazený, měl 35,5 stupně,“ informoval zakladatele sítě babyboxů Ludvíka Hesse primář místního dětského oddělení Stanislav Hlouštěk.

„Je to zdravý chodící kluk,“ dodal Hess.

Pelhřimovský babybox funguje od prosince 2007. „Bylo to na osobní přání tehdejšího ředitele nemocnice, protože na chodbě nemocnice nalezli odložené děťátko,“ dodal Hess. Nyní odložený klučina je prvním dítětem, které se ve schránce ocitlo.

První babybox v zemi začal fungovat v roce 2005, je to v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám