Hlavní obsah

Do obřího podvodu s řidičáky byl zapleten i lékař

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do obřího podvodu s řidičskými průkazy, který loni odhalila karlovarská krajská kriminálka, byl zapleten i lékař. Měl být součástí servisu, který nabízela zájemcům o nelegální získání řidičáků zločinecká skupina.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění Práva vydával posudky o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, aniž by žadatele vůbec viděl, natož aby je vyšetřil.

„Byl zapojený do celého toho byznysu. Policie ho obvinila z přečinu padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu,“ řekl Právu chebský státní zástupce Viktor Böhm, který dohlíží na vyšetřování celé kauzy. Konkrétnější však být nechtěl s ohledem na probíhající trestní řízení. Lékaři v případě uznání viny hrozí maximálně dva roky vězení, ale může také přijít o práci.

Podle dopravního psychologa Karla Havlíka patří takový doktor rovnou do vězení. „Vždyť mohl na silnice klidně vypustit nevypočitatelného šílence. Ti, kdo shánějí papíry na auto podloudným způsobem, pro to mají většinou nějaký důvod. Třeba že nejsou zdravotně zcela v pořádku, a řidičák by tak neměli šanci legálně získat,“ prohlásil Havlík.

Podle něho hlavním úkolem lékaře je během vyšetření zkontrolovat především správnou činnost smyslových orgánů.

„Musí vyzkoušet ostrost zraku, barvocit nebo sluch. Měl by ale i poznat, zda se nejedná například o slabomyslného člověka nebo naopak o agresora. Důležitá je i zdravotní dokumentace, ze které lékař zjistí, jestli žadatel netrpí nějakou nemocí, která by mohla případně bránit vydání řidičského oprávnění, jako například epilepsie,“ upozornil psycholog. Dále varoval, že pokud by byl viníkem nehody zjištěn zdravotně nezpůsobilý řidič, všechny následky by nesl doktor, který mu vydal falešné potvrzení.

Za úplatky papíry i na náklaďák

Žádné bližší informace o stíhání lékaře zatím nemá k dispozici Česká lékařská komora. Její mluvčí Michal Sojka řekl, že pokud v těchto finančně kriminálních činech vede vyšetřování policie, tak už do toho komora zpravidla nezasahuje.

Detektivové případ řeší od června, kdy obvinili z korupce několik majitelů autoškol a zkušební komisaře za to, že za několikanásobně vyšší taxu prodali stovky řidičáků bez výcviku. V druhé vlně pak policisté začali trestně stíhat řidiče, kteří za úplatky získali papíry na auto, ale i náklaďák, motorku a dokonce i autobus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám