Hlavní obsah

Dlužník zbil exekutory, skončili v nemocnici

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Fyzické útoky zažilo při výkonu své práce 98 procent exekutorů. Ve středu čelila dvojice vykonavatelů v pražské Jungmannově ulici brutálnímu ataku, který přerušili až policisté. Oba skončili v péči lékařů, jeden s vážným poraněním páteře, druhý se zlomenou rukou a řeznou ranou.

Foto: Právo

Článek

Když exekutoři zaklepali okolo poledne na čtyřiatřicetiletého dlužníka Pavla W., netušili, co na ně za dveřmi čeká. Muž je odmítl vpustit do bytu a začal jim vyhrožovat s tyčí a nožem v ruce.

Exekutoři přivolali policisty, ti však dorazili na místo, když už do mužů agresivní dlužník kopal a napadal je pěstmi.

„Oba napadení vykonavatelé byli odvezeni k lékařskému vyšetření. Jeden z nich musel na CT pro podezření na závažnější poranění páteře. Druhý měl zlomeninu ruky a řezné poranění. Jsem zděšen, tak brutální a likvidační útok na naše vykonavatele jsem ještě nezažil. Od roku 2009 probíhají mobiliární exekuce bohužel bez povinné účasti Policie ČR, což s sebou nese vyšší agresivitu dlužníků,“ řekl k incidentu soudní exekutor Tomáš Vrána.

„Ve středu šlo doslova o život,“ dodal Vrána

Po fyzických útocích, při kterých se více než polovina dlužníků chopí zbraně a přes padesát procent provinilců dokonce na exekutory pustí psa, bylo hospitalizováno téměř 10 procent zaměstnanců těchto úřadů.

Pomůže videozáznam

Zvlášť nebezpečné jsou útoky, při kterých se dlužníci snaží do exekutorských vykonavatelů najíždět autem, což se stalo v téměř třetině zaznamenaných útoků.

Agresora, kterého v centru Prahy policie 30. dubna zpacifikovala, nyní čeká vyšetřování, v němž napomůže i videozáznam, který exekutoři pořídili. Mají totiž povinnost natáčet celý průběh jednání, od první minuty do úplného konce.

„V případě obvinění hrozí za ublížení na zdraví až tříletý trest odnětí svobody. Pokud se doba léčení následků útoků protáhne, může být trestný čin překvalifikován až na těžké ublížení na zdraví, za nějž hrozí až deset let ve vězení,“ informoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám