Hlavní obsah

Dívka ze msty obvinila vychovatele ze zneužití

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KAŠPERSKÉ HORY

Stačilo lehké pokárání vychovatele za banální prohřešek a v hlavě dvanáctileté chovankyně dětského domova v Kašperských Horách na Klatovsku se zrodil šílený plán pomsty.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Zašla tento týden za ředitelkou domova a svěřila se jí, že ji sedmapadesátiletý Ivan Ševčík sexuálně zneužil. Barvitě přitom líčila, jak si s ní pedagog hrál a jaké praktiky od ní vyžadoval.

Hned na to se rozjela policejní mašinérie. Choulostivé výslechy, nedůvěra v rodině, ostuda u příbuzných - to všechno pocítil Ševčík na vlastní kůži. Očištění přišlo až za několik dní, kdy dívka vzala obvinění zpět.

Čerpala prý ze snu

"Inspirovala se erotickým snem se starším mužem, který se jí zdál. Byla nazlobená, že byl vychovatel na ni moc přísný, a proto si to vymyslela," řekla v úterý Dana Landmanová z klatovského ředitelství policie.

Dívka nemůže být za falešné nařčení nijak potrestaná. "Vzhledem k jejímu nízkému věku bude případ, který jsme kvalifikovali jako trestný čin křivého obvinění, odložen," dodala Landmanová.

Vychovatel na placeném volnu

Ředitelka kašperskohorského dětského domova Marie Kučerová se s takovým případem ještě nesetkala.

"Když se nám holka svěřila s údajným sexuálním obtěžováním, šla jsme si pro vysvětlení k panu vychovateli. Ten z toho byl úplně konsternovaný. Samozřejmě se ohradil, že na tom není smítko pravdy a že si tu historku dívka celou vymyslela. I když jsem si udělala na tu věc vlastní názor, tak - dojmy nedojmy - musela jsem to oznámit policii," uvedla šéfka domova.

Vychovatel dostal okamžitě neplacené volno a potom si vybíral dovolenou. "Určitě se s tím vnitřně těžko srovnával, ale jeho pocity jsem s ním do detailů nerozebírala," řekla dále Kučerová.

Spor o televizi

Podle ní ta pravá záminka pro to, aby měl vychovatel mrzutosti, byla v tom, že dívce zakázal sledovat televizi.

"Až se vrátí vychovatel z dovolené, bude přeřazen do jiné skupiny, aby s dívkou už nepřišel do styku. Nedělalo by to asi dobrotu. Už se v tom nijak nepitváme. Děti si to řekly mezi sebou a doufám, že k něčemu podobnému už nedojde," uzavřela Kučerová.

Podle klatovského psychologa Karla Havlíka si dívka už byla dobře vědoma toho, že udání takového ražení může vychovateli velmi ublížit. "Děti v tomto zařízení pocházejí z různého prostředí, kde většinou na takové věci narážejí," vysvětlil psycholog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám