Hlavní obsah

Dívka měla štěstí, že ji had uštkl přes botu, řekl herpetolog

Novinky, alt, jap
Praha

Odborníci na plazy i dobrovolní hasiči stále v Jenštejně u Prahy pátrají po hadovi, který měl v pátek kolem páté hodiny odpoledne na zahradě jednoho z rodinných domů uštknout osmiletou dívku. Ta je v nemocnici mimo ohrožení života, byl jí hned podán protijed.

Rozhovor s herpetologem Karlem KeroušemVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Herpetolog Karel Kerouš v rozhovoru na místě řekl, že dívka měla štěstí, že ji had kousl přes botu a přes ni se do těla dostala jen část jedu. Netroufl si ale říci, že jde o chřestýše. O něm mluvili v pátek večer odborníci na místě s odkazem na informace z nemocnice.

Pátrání po hadovi pokračujeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Je to zvíře, které je velké. Podle rozteče zubů, které jsou velké, dlouhé až tři centimetry, se může jednat o chřestýše nebo velký druh zmije,” řekl Kerouš. Soudí tak podle fotografií rány, které obdržel. Jde prý o poměrně velkou ránu.

Předpokládá, že had je po několika hodinách pobytu venku, kde se teploty večer pohybovaly kolem nuly, strnulý a neschopen aktivity.

Starosta obce Jenštejn k pátrání po hadoviVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Je však možné, že zvíře zalezlo do teplejšího místa.

Chovatelé hadů z okolí uvedli, že nikomu z nich žádné zvíře nechybí.

Policisté ani profesionální hasiči večer po hadovi nepátrali, uvedl starosta Norbert Hlaváček. Hlaváčkovi podle jeho slov řekli, aby doporučil lidem, aby zavřeli okna a dveře. Hada tak hledali okolní chovatelé a dobrovolní hasiči.

Na místo přijeli až v sobotu kolem 23:00, šest hodin po události, hasiči ze Staré Boleslavi a také policisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám