Hlavní obsah

Devět let pro pedofila za znásilňování nevlastních dcer

Právo, Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Devět let by měl zůstat ve vězení šestačtyřicetiletý Hugo Hurka z Pardubicka. Krajský soud v Hradci Králové jej tak v pátek potrestal za pohlavní zneužívání, vydírání a znásilnění dvou nevlastních dcer. Jako pedofilovi mu zároveň předepsal ústavní psychiatricko-sexuologickou ústavní léčbu.

Foto: Lukáš Prokeš

Ukázka obrněného vagonu Legiovlaku s kulomety (550 ran za minutu), který byl postrachem nepřátel.

Článek

Soudci jej uznali vinným, že minimálně od roku 1998 do letošního jara pohlavně zneužíval, vydíral a znásilňoval dvě nevlastní dcery, kterým ještě nebylo patnáct let.

Senát navíc konstatoval, že v roce 2001 osahával i svou nezletilou neteř. Všechny dívky jsou jeho jednáním vážně zdravotně poškozeny a trpí psychickými poruchami.

Hurka vinu nepřiznal a tvrdil, že děvčata si vše vymyslela. Soud se však přiklonil k mínění znalců, podle jejichž posudků jsou výpovědi poškozených pravdivé. Starší z dívek začal Hurka zneužívat od roku 1998, když jí bylo dvanáct let.

Nejdříve ji osahával a později donutil k souloži. Znalci přitom u Hurky zjistili pedofilní úchylku.

Část viny padá i na matku

"Zneužíval jí v nočních a časných ranních hodinách v dětském pokoji v posteli, a to opakovaně třikrát až čtyřikrát týdně," uvedla státní zástupkyně Hana Flídrová.

Mladší děvče zneužíval nejméně od jejích osmi let. Po čtyřech letech ji znásilňoval několikrát do měsíce.

"Bránila jsem se mu, ale byl silnější. Neměla jsem to komu říci, matka byla skoro každý den opilá, nevěnovala tomu pozornost," uvedla dívka do policejních protokolů.

Hurka znásilňoval mladší z dívek v koupelně a v dětském pokoji.

Úchylka na malé dívky

"Je sexuálně orientován na dívky ve věku mezi deseti až dvanácti lety. Podle odborníků měl v době konání trestné činnosti snížené ovládací schopnosti asi na polovinu, rozpoznávací schopnosti však měl zcela zachovány," řekla Flídrová. Protože soud neměl k dispozici mnoho svědeckých výpovědí, obhajoba navrhla Hurkovo zproštění.

"Podle zásady In dubio pro reo je třeba rozhodovat ve prospěch obžalovaného," řekl v závěrečné řeči Hurkův advokát Bohumil Budínský. Soudci se ale přiklonili k návrhu Flídrové, která požadovala trest v horní polovině zákonné sazby mezi pěti a dvanácti lety.

Vinu mají i matky

Samostatnou kapitolou je matka dívek. Podle Flídrové svým nezájmem o děti Hurkovo chování do jisté míry umožnila.

"Její trestní odpovědnost bude zvážena a podám v tomto smyslu podnět. Přichází tu v úvahu trestný čin ohrožování mravní výchovy mládeže," řekla státní zástupkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám