Hlavní obsah

Devadesátiletí manželé společně spáchali sebevraždu

– PRAHA
Právo, Novinky, Jakub Troníček

Sebevraždu skokem z okna spáchali v úterý večer devadesátiletí manželé z Prahy. Pád na dlažbu ze třetího patra nepřežili. Podle dopisu na rozloučenou, který po sobě zanechali, stály za jejich rozhodnutím především zdravotní problémy manželky.

Foto: Vratislav Konečný

Radnice Prahy 13

Článek

Starý pán se nemohl smířit s tím, že by zůstal sám. Josef a Judita se vzali už před válkou a jako židovští manželé prošli i nacistickým koncentračním táborem. Před nedávnem však dostala devadesátiletá Judita rakovinu a její stav se začal rychle zhoršovat. Manželé se proto v úterý večer chytli za ruce a společně vyskočili z okna.

"Před devátou jsem slyšela velkou ránu, až pak jsem se ale dozvěděla, co se stalo," řekla Právu jedna z obyvatelek domu, ve kterém staří manželé žili více jak dvacet let.

"Záchranka byla na místě za osm minut, ale už nešlo udělat vůbec nic," kostatoval mluvčí pražských záchranářů Marek Uhlíř. "Oba byli moc slušní a vzdělaní lidé. Každý večer poslouchali vážnou hudbu, doma měli spoustu knih. On byl doktor práv, jeho žena bývala úřednicí. Měli se moc rádi, byli vždycky jako dvě hrdličky, každý den spolu chodili na procházky, ať bylo jakékoliv počasí," popsala pár Jaroslava Brůžková, který bydlí ve stejném domě už od roku 1931.

Oba manželé byli sportovně založeni, ještě nedávno podle obyvatelů domu jezdili společně na hory a chodili cvičit do Sokola. "Juditě už ale poslední dobou nebylo dobře, stále si stěžovala, že jí něco bolí. Byla vážně nemocná, špatně chodila a k tomu se přidala ta rakovina. Její muž to nesl velmi špatně," řekla Právu další ze soudek Magdalena Schneiderová.

"Byl by bez ní nešťastný," dodala sousedka. "Zrovna den předtím jsem na ně myslela a něco mi řikalo, že ti dva určitě odejdou spolu, bylo to jejich přání. To jsem netušila, jak brzo se to vyplní," dodala se slzami v očích Schneiderová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám