Hlavní obsah

Děti v Jihlavě našly 150 pytlů s lidskými kostmi

Právo, pch
Jihlava

Zvědavé děti v Jihlavě objevily v nestřeženém bývalém vojenském skladu papírové pytle s lidskými kostrami. Na místo byla bez prodlení přivolána policie. Že však kosterní pozůstatky nepocházejí z násilné trestné činnosti, bylo známo už záhy.

Článek

Zřejmě jeden ze zaměstnanců jihlavského městského útulku poskytl bez vědomí dalších osob sklad bývalého vojenského objektu k uložení lidských kostí archeologům. Kosterní nálezy, uložené zhruba ve 150 pytlech, pocházejí z Jaroměřic nad Rokytnou.

„Větší množství kosterních pozůstatků pocházelo ze zrušeného hřbitova v Jaroměřicích nad Rokytnou. Do skladu v Jihlavě si je uložili archeologové, kteří na místě prováděli průzkum před stavebními pracemi,“ vysvětlil mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Jak doplnil, s největší pravděpodobností jde o pochybení pracovníka sousedního městského útulku, který o vstřícném kroku vůči pracovníkům muzea nikoho neinformoval. Objekty bývalých kasáren patří městu a jsou zatím prázdné - ještě minulý týden však podle Tulise byla v místě kontrola z magistrátu a dveře dotčené budovy byly v pořádku.

„Pracovník bude potrestán. Kosti si archeologové už odvezli,“ uvedl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám