Hlavní obsah

Detektivové v kauze Hlubuček prohledávali i odpad. Našli papír s odměnami

Praha

Aktivity skupiny kolem podnikatele Michala Redla, který je jedním z obviněných v kauze související s hospodařením pražského dopravního podniku, sledovala policie nejen přes odposlechy. Detektivové procházeli také odpad vynesený z kanceláří podnikatele, díky čemuž našli papír s pravděpodobnými odměnami pro členy skupiny. Zdokumentovali také předání téměř milionu korun. Vyplývá to ze sdělení obvinění, které mají Novinky k dispozici.

Náměstka Hlubučka odvádějí v poutechVideo: Aktu.cz

 
Článek

Detektivové na podzim roku 2020 vybírali odpad na adrese kanceláře Michala Redla. Našli tam útržky papírů, na kterých byly napsány poznámky: „21 F RAUDO, 380000 – 30000 = 350000:2 = 175000“.

Policisté se domnívají, že šlo o rozdělování peněz mezi členy skupiny.

Podle policie jde o Raudo družstvo, které se zabývá servisem nákladních aut a prodejem náhradních dílů. Vyšetřovatelé mají za to, že Redl měl intervenovat ve prospěch družstva, aby získávalo více zakázek, a tím pádem se neoprávněně odváděly peníze z dopravního podniku.

„Mám za úkol, ať jste happy.“ Policejní mikrofony nahrály čachry kolem dopravního podniku

Krimi

Hlava organizované skupiny podle policie také dostala nápad na vypracování několika rámcových smluv na zajištění elektrikářských služeb, přičemž tyto služby mohli zajišťovat zaměstnanci dopravního podniku. Vyšetřovatelé ovšem uvádějí, že smlouva nebyla doposud uzavřena.

Foto: Vít Hassan

Náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) odvádějí v poutech.

V jednom ze zachycených rozhovorů k tomu měl obviněný vedoucí odboru Technické správy objektů DPP Martina Vejsada v rozhovoru s podnikatelem Miroslavem Hovorkou uvést: „My máme elektrikáře jako, vlastní u nás, ale může tam něco bejt.“

„Můžou tam bejt revize přes revize. Dvojitá revize je lepší než žádná revize,“ reagoval Hovorka.

„Revize zas řeší někdo jinej, ale proč ne. Proč, to jako nevím, to musí říct nějakej šikovnej poradce, že jo,“ konstatoval Vejsada.

Kauza Hlubuček: K 11 obviněným policie přidává další dva

Krimi

Vejsada pak měl na schůzce další lidi seznamovat například s tím, na čem pracuje jeho odbor. Uvedl, že se chystají veřejné zakázky na rekonstrukci čtyř areálů DPP v hodnotě 414 milionů korun.

Hovorka zmínil výměnu osvětlení v halách. Vejsada k tomu řekl: „To osvětlení občas nějaký projekt bude. Ten já připravím, ale to mají kluci v ruce tam.“

Vejsada se měl energetickým službám věnovat i v další části rozhovoru, který se týkal jednání o insourcingu (zajišťování externě poptávaných služeb vlastními silami), kde viděl údajně šanci pro firmu podnikatele Hovorky: „Budem řešit nějakou tu běžnou údržbu a zbytek můžem dávat ven, že jo. A můžeme to udělat na nějakou tu rámcovou smlouvu, kterou bude zaštiťovat Havel Partners.“

Redl k tomu dodal: „No, to by bylo fajn, právě tam.“

„My už budem výkonná jednotka, no,“ dosadil si Hovorka.

„Hlavně bych rád, aby se na něho podařily směřovat jedna, dvě ty rámcovky, no. Ty jeho možnosti,“ shrnul podle policie Redl.

Policie v tom případě shrnula, že Redl dával úkoly vedoucímu odboru Technické správy objektů DPP, aby připravil veřejné zakázky, na kterých by spolupracovala firma podnikatele Hovorky. Podle policie měl Hovorka Redlovi na schůzce loni předat 900 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám