Hlavní obsah

Desítky lyžařů strávily hodiny na nefunkční lanovce. Potrestán nikdo nebude, rozhodla policie

Ústí nad Orlicí

Po téměř ročním vyšetřování policie uzavřela případ 71 uvízlých lyžařů na lanovce na Bukové hoře na Orlickoústecku. Nikdo nebude potrestán, protože nebyly porušeny žádné předpisy, řekla v pátek na dotaz Novinek mluvčí policie Eva Maturová. Lanovku zastavil spadlý strom, na pomoc lyžařům tehdy vyrazily dva vrtulníky.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana uvězněných lyžařů z Bukové hory na OrlickoústeckuVideo: HZS Jihomoravského kraje

 
Článek

Vyšetřování bylo odloženo už loni v listopadu s tím, že žádná osoba nebude obviněna.

Policie při vyšetřování spolupracovala s Drážní inspekcí, mezi jejíž kompetence lanové dráhy spadají. Inspektoři zjistili, že žádný zákon neukládá vlastníkům lesů povinnost udržovat stromy v takovém stavu a výšce, aby svým pádem neohrozily bezpečnost lanovky.

Připoutat a vzhůru do vrtulníku. Hasiči ukázali video ze záchrany lyžařů na Bukové hoře

Krimi

„Z uvedeného důvodu tedy v této věci nelze dovozovat ani žádnou z forem nedbalostního jednání,“ uvedla Maturová.

Upozornila také, že kolizi s padlými stromy vlivem větru nelze zabránit ani tehdy, když jsou dodrženy předpisy včetně ochranného pásma lanovky ve vzdálenosti 10 metrů.

Na lanovce v Bukové hoře uvízlo 71 lyžařů, pomáhaly vrtulníky

Krimi

Lyžaři uvízli na lanovce loni v půlce ledna. Na lanovou dráhu ve skiareálu spadl strom a na lanovce zůstalo 71 lyžařů. Původně bylo v plánu odřezat spadlý strom a zprovoznit lano, tak aby v nouzovém systému lanovka dovezla lyžaře do bezpečí. To se ale nakonec nezdařilo.

Lidem na pomoc vyrazili hasiči, horští záchranáři i dva vrtulníky. Záchranná akce trvala přes tři hodiny. Lyžaři nebyli nijak zraněni ani podchlazeni, protože sedačky jsou vyhřívané.

Foto: Policie ČR

Na lanovce uvízly desítky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám