Hlavní obsah

Deset let za ubodání známého v opilosti

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Královehradecký krajský soud v úterý potrestal 27letého Martina Koubu z Holic na Pardubicku deseti lety vězení za to, že letos v dubnu zavraždil v Holicích svého známého. Verdikt není pravomocný, protože Kouba se okamžitě odvolal.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Martin Kouba v jednací síni hradeckého soudu.

Článek

"Události předcházelo společné popíjení v bytě oběti. V podvečer došlo ke konfliktu a během vzájemného napadání Kouba svého společníka opakovaně bodl nožem do různých částí těla. Napadený v důsledku vnitřního i zevního krvácení zemřel. Kouba z místa odjel do svého bydliště, kde byl následně zadržen policií,“ napsala v obžalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Obžalovaný u soudu tvrdil, že jeho pětapadesátiletý známý na něho zaútočil první. „Vyhrožoval mi při tom, že mě zabije. Bál jsem se o svůj život," uvedl s tím, že na vlastní útok si nevzpomíná. „Lituji toho, mrzí mě, jak to dopadlo, a chci se všem omluvit," dodal.

Znalci zjistili, že Kouba byl v době činu v afektu. „Pokud by ale obžalovaný nebyl opilý, jeho afekt by nebyl tak silný. Soud také není přesvědčen, že obžalovaný se musel strachovat o život,“ konstatoval v odůvodnění rozsudku předseda trestního senátu Luboš Sovák.

Kouba se podle verdiktu musí podrobit také ústavnímu protialkoholnímu léčení. Pokud verdikt potvrdí i pražský vrchní soud, odpyká si trest ve věznici s ostrahou.

„Trest je na samé spodní hranici zákonné sazby. Podle názoru soudu má obžalovaný šanci na nápravu, takže mírnější věznice lépe splní účel převýchovy než vězení se zvýšenou ostrahou, kde si tresty odpykávají nejtěžší zločinci,“ řekl Sovák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám