Hlavní obsah

Demonstrace v Budějovicích okem kamery: Bylo to jako malá válka

Právo, Pavel Orholz

Českobudějovické sídliště Máj zažilo už druhou sobotu střetů mezi policií i radikály. Policisté zasáhli tvrdě a rychle, když zajistili 136 lidí. Na nepokoje se připravovali těžkooděnci, policisté na koních i speciální jednotky už několik dní. Ani tentokrát se rozzuřený dav nedostal ke kulturně společenskému shromáždění, kterého se účastnili převážně Romové.

Demonstrace v Českých BudějovicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Sobota začala kontrolami na všech hlavních tazích do Českých Budějovic i osobními prohlídkami v ulicích města.

Na nepovoleném shromáždění na náměstí Přemysla Otakara II. se sešlo přes dvě stě lidí, kteří chtěli vyrazit na sídliště Máj. Lidé v davu skandovali: „My chceme na Máj.“ nebo „Pusťte nás na ně.“ Někteří demonstranti přijeli až ze Slovenska.

Přestože policisté po páté hodině odpoledne pouštěli dav jen po malých skupinkách z náměstí, situace se velmi rychle začala dramatizovat na Máji. Těžkooděnci odřízli hlavní přístupové cesty ke kulturně společenské akci rojnicemi.

Konflikt trval jen pár minut. Dav zaútočil lahvemi a snažil se dostat přes rojnice, policisté odpověděli slzným plynem a hned vyrazili proti radikálům. Na místě i v okolí Máje zpacifikovali desítky útočníků. Zasahovali i policisté v civilu, kteří byli připravení mezi demonstranty.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Těžkooděnci zastavili demonstranty u sídliště Máj.

„Policisté omezili na svobodě celkem 136 osob, v šesti případech zahájili úkony v trestním řízení a to pro podezření spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě. Těch zbylých 130 lidí se dopustilo přestupkového jednání, dalších 22 jsme potom předvedli na obvodní oddělení ke zjištění jejich totožnosti,“ řekla Právu k zásahu mluvčí jihočeské policie Lenka Holická.

Už během kontrol a dále při zásahu policisté zajistili celou řadu zbraní. „Jednalo se o baseballové pálky, boxery, tyče i plynové zbraně,“ podotkla Holická.

V českobudějovické nemocnici skončilo po střetu osm lidí včetně dvou policistů.

„Lékaři ošetřili v sobotu osm lidí z demonstrace, z nichž bylo šest aktivistů a dva policisté. Až na jednoho, který v nemocnici zůstal s otřesem mozku, byli všichni propuštěni. Většinou šlo o zranění typu pohmožděniny, tržné rány,“ mluvčí nemocnice Ivana Kerlesová.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Situace na sídlišti Máj po zásahu policistů.

Primátor Českých Budějovic Právu sdělil, že zásah policie považuje za profesionální. Podle něj policisté nic nepodcenili v přípravách, na místě byl dostatek lidí i techniky.

„Českobudějovické sídliště Máj není Chánov nebo Matiční, místa obývaná téměř výhradně Romy. Na Máji žije 22 000 obyvatel, z nichž přibližně 400 patří k romské menšině,“ podotkl Thoma.

Dále poznamenal, že na sídlišti nejsou žádné vybydlené domy, rozbitá okna, vraky aut v ulicích či hromady odpadků. „Sídliště je kompletně opravené, lidé, kteří bydlí v panelových domech, investovali velké peníze do oprav a zateplování, město v posledních pěti letech investovalo 200 miliónů korun do revitalizace veřejných ploch, do budování dětských hřišť, zeleně, chodníků i parkovacích míst. Neleží na okraji zájmu,“ míní primátor.

První demonstrace se konala kvůli potyčce na pískovišti na sídlišti Máj a na rozdíl od té poslední ji povolilo město. Začala minulou sobotu v centru města. Radikálové se potom vydali na pochod na sídliště, kde zaútočili na policisty. Při bojích zadrželi policisté včetně těžkooděnců čtyřicet lidí.

Policie rozehnala demonstranty v Českých BudějovicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

Na sídlišti Máj je stále určitě napětí mezi některými místními. Návrhy na řešení může každý sdělit i v úterý ve Všesportovní hale na setkání, které pořádá od 17 hodin město.

Reklama

Výběr článků

Načítám