Hlavní obsah

Dceru jsem strašně miloval, řekl před soudem otec, který ji ubodal

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Liberecký soud ve čtvrtek projednával případ vraždy dvanáctileté dívky, kterou její otec ubodal. Důvodem podle obžaloby byla chorobná žárlivost na manželku, která pracovala v zahraničí. Zavražděním dcery se jí chtěl pomstít. U soudu se dušoval, že svou dceru miloval. Vypovídat ale odmítl.

Muž zavraždil svou dceru, když skypoval s její matkouVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

Když svědci před soudem mluvili o tom, jak harmonický vztah měl v minulosti Torák s Johankou, obžalovaný se třásl a plakal. Pak v reakci na jednoho ze svědků prohlásil: „Já jsem miloval Johanku strašně, chtěl jsem, aby jela do Arábie, vyřizoval jsem jí to. Všude jsem s ní chodil, vozil jsem jí na kroužky,“ řekl přes slzy Torák. Po odročení hlavního líčení na dotaz novinářů, zda by dnes jednal jinak, odpověděl, že by všechno udělal jinak.

Jak uvedl znalec v oboru psychiatrie Pavel Štych, jeho žárlivost na manželku, která pracovala jako zdravotní sestra v zahraničí, se s přibývajícím věkem obžalovaného stupňovala. Partnerku neustále kontroloval, sledování nabývalo charakteru stalkingu.

Lítost neprojevil

Jinou verzi tragédie, než tu, že na vině je údajně nevěrná matka dívky, nepřijal. Ani podle odborného posudku skutečnou lítost neprojevil. Duševní chorobu netrpí. „Byl to akt msty. Prudký afekt agrese k objektu společné lásky,“ popsal pohnutku obžalovaného k hrůznému činu.

Před soudem hovořil i soudní znalec z oboru lékařství Radovan Havel. Smrt by neodvrátila ani okamžitá specializovaná lékařská pomoc," řekl Havel. Podle něj muž zřejmě bodl poprvé v okamžiku, kdy dívka seděla. Mezi první a poslední ránou uběhlo několik minut. Dívka se proti tak agresivnímu útoku ani nezmohla na obranu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Milan Torák přichází k soudu

Při čtení výpovědi matky dívky zaznělo, že celou situaci odstartovala chyba spojení při hovoru přes Skype. Do hovoru se připojil někdo z Alexandrie v Egyptě, na obrazovce dívčina počítače se objevilo jen Alex. To zaujalo Toráka, který hned začal ženu podezřívat, že má poměr s nějakým Egypťanem.

Po hodinové odmlce se s ní znovu spojil. „Nadával mi do kurev, bylo slyšet, jak Johanka v pozadí pláče,“ líčila matka, která Torákovi řekla, že zalarmovala sousedku a do bytu povolala již dospělého syna z předchozího vztahu. Torák začal vyhrožovat, že pokud syna neodvolá, tak dceru zabije. „Mami odvolej to. Tati, tati, tati. Co to děláš, tati a pak bylo už jen ticho,“ popsala dění, které matka sledovala na monitoru počítače. Hlavní líčení bylo odročeno na pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám