Hlavní obsah

Daňoví podvodníci se za bílého koně neschovali

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro trojici vietnamských obchodníků z Chebska to byl fígl, jak oblafnout finanční úřad a stát okrást o desítky miliónů. Ke zboží, které odebírali na vlastní živnostenské listy, ještě skrytě a ve velkém nakupovali tabákové výrobky na živnostenský list svého krajana. Ten se v té době zdržoval v domovské zemi, takže pro správce daně byl nedohledatelným a vzniklý nedoplatek DPH se nedal vymoci.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení podezřelých mužůVideo: Policie ČR

 
Článek

Jenže Asiaté tvrdě narazili. Krajský soud v Plzni je zatím nepravomocně potrestal za krácení daně od šesti do sedmi a půl roku vězení a pokutou od 700 tisíc do miliónu korun. Průlomovým verdiktem z minulého měsíce tak vzkázal, že daňoví podvodníci se už za bílé koně neschovají.

„Plátcem daně měl být ten, na kterého bylo vydáno živnostenské oprávnění. Jelikož ale ve skutečnosti nepodnikal a zdanitelná plnění uskutečňovali jeho jménem obžalovaní, vztahovala se tato povinnost na ně,“ stojí v odůvodnění rozsudku, který Právo získalo na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Byl to záměr

To, že obžalovaní obchodovali na živnostenský list jiného Vietnamce, který se zdržoval mimo území ČR, byl podle soudu záměr, aby správce daně nezjistil identitu skutečného kupujícího a nevyměřil mu příslušnou daň.

Jejich tvrzení je spolehlivě vyvráceno především výslechy svědků z řad obchodních zástupců a řidičů tabákové společnosti
z textu rozsudku

„Muselo jim být naprosto jasné, že daňové doklady vystavené tabákovou společností s nepravdivými údaji o osobě odběratele neumožní finančnímu úřadu zjistit, že cigarety nakoupili a následně prodali oni,“ uvádí se dále v rozsudku.

Odsouzení cizinci prodejem nezdaněného kuřiva okradli během šesti let stát o bezmála 80 miliónů korun.

Ze spisu vyplývá, že cigarety nabízeli v obchodě na tržnici ve Svatém Kříži. Detektivové z daňové Kobry tam zasahovali předloni v dubnu. Během domovní prohlídky zajistili kromě cigaret i tři milióny korun v hotovosti, které našli ukryté v úložném prostoru válendy.

Poznali šéfa

Měsíční obrat v obchodu se pohyboval okolo osmi miliónů korun. Jeho provozovatel nakupoval kuřivo od tabákové firmy, kde se v roce 2007 zaregistroval jako zákazník právě na živnostenský list krajana, který v té době prokazatelně pobýval ve Vietnamu.

Cigarety platil vždy hotově při závozu na prodejnu. Byl označován jako šéf, k ruce měl oba spoluobžalované, kdy jeden plnil funkci skladníka a druhý jakéhosi pobočníka, který zpravidla zboží objednával.

Obžalovaným nepomohla ani obhajoba, podle které neměli s předmětným obchodem nic společného.

„Jejich tvrzení je spolehlivě vyvráceno především výslechy svědků z řad obchodních zástupců a řidičů tabákové společnosti, kteří je identifikovali během rekognice. Uvedli také, kdo a pod jakou přezdívkou cigarety objednával, přebíral a platil,“ uvádí se v rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám