Hlavní obsah

Daňové úniky za desítky milionů, tvrdí policie. Soud poslal čtyři lidi do vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na 39 milionů korun policie vyčíslila daňové úniky, ze kterých podezírá pět lidí a dvě firmy z Ostravska. Mezi obviněnými jsou podle informací Práva mimo jiné i šéfové bezpečnostní agentury Čechymen, která zajišťovala například ostrahu na největších akcích v republice včetně Dnů NATO nebo festivalů Colours of Ostrava, Český majáles a Hip Hop Kemp.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Obviněným s ohledem na vysokou škodu hrozí až 13 let za mřížemi. Policie ve středu informovala, že čtyři lidé skončili ve vazbě. Obviněni jsou čtyři muži a jedna žena. Mezi stíhanými jsou i majitelé agentury, bratři Roman a Martin Čechákovi.

Firma se k situaci a své další budoucnosti zatím nevyjádřila. „K situaci připravujeme prohlášení, které zveřejníme na našich webových stránkách,“ řekl obchodní ředitel firmy Tomáš Skotnica.

Policie odhalila na severu Moravy velký daňový únik

Krimi

Policie se k identitě obviněných nevyjadřuje, pouze uvedla, že obvinění se týká zvlášť závažného zločinu zkrácení daně a zvlášť závažného zločinu účasti na organizované zločinecké skupině.

„Obviněným je kladeno za vinu, že v období od února do prosince roku 2020 na různých místech Moravskoslezského kraje měli vytvářet řetězce plátců DPH. Následně do těchto řetězců měli nasazovat spřízněné osoby. Poslední článek z takto fiktivně vytvořeného řetězce měl odvádět DPH, což se ale nestalo. Tímto způsobem měli snižovat výslednou daňovou povinnost u obou obviněných právnických osob,“ uvedla mluvčí policie Pavla Jiroušková.

Skupina okradla stát na daních o 160 miliónů

Krimi

Faktury, které mezi firmami kolovaly, byly podle závěrů policie pouze fiktivní a týkaly se služeb, které nebyly prováděny.

Součástí policejního zátahu bylo sedm domovních prohlídek a tři prohlídky jiných prostor. Policie zajistila výpočetní techniku a listinné materiály, ale také finanční prostředky a cennosti a jednu nemovitost.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie: Krejčířův bodyguard krátil daně

Někdejší bodyguard Radovana Krejčíře podle policie připravil stát o desítky milionů. Nechal si vracet DPH z fiktivních obchodů s řepkou či kočičími pelíšky....

Výběr článků

Načítám