Hlavní obsah

Další vzpoura v pražské záchranné službě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vztahy v pražské záchranné službě se opět vyostřují. Již od minulého roku si část zaměstnanců stěžuje na ředitele Zdeňka Schwarze, že je šikanuje. Nyní přibyla i obvinění finančního rázu. Schwarz si prý neoprávněně vyplácí odměny.

Foto: PČR

Místo havárie linkového autobusu v Orlických horách.

Článek

"Já se nechci vyjadřovat, ta obvinění jsou tak závažná, že si nejdřív promluvím s panem primátorem," řekl v pátek Novinkám ředitel záchranky Zdeněk Schwarz. Prý nemá tušení, proč je označován za arogantního a o šikaně nic neví.

Šéf odborové organizace Jiří Havelec prý pohrozil, že zaměstnanci vyjdou do ulic. K problému se v pátek nemohl vyjádřit, protože byl právě v terénu.  

Část zaměstnanců se proti řediteli bouřila již loni. Zdeněk Schwarz se snažil spory mírnit a celou věc podat jako malichernou pomstu několika málo lidí, kteří v práci špatně plnili své povinnosti.

Spory nemají konce

Informace, které uváděli např. zaměstnanci Kameník, Vagenknecht, Przybylak, Ryvola a další jsou v rozporu s tím, co tvrdil Schwarz. Například Daniel Vagenknecht prý před delší dobou potřeboval odejít z pracoviště za partnerkou, která potratila a psychicky se zhroutila. Oznámil to svému vedoucímu Michalu Petrusovi, který podle Vagenknechta řekl: "...podle mě to není závažný důvod pro opuštění služby a já se o tom s tebou nebudu dál bavit...".

Vagenknecht si prý poté stěžoval u primáře Knora a teprve pak mu bylo povoleno odejít. Ředitel záchranky Schwarz k tomu řekl: "Panu Vagenknechtovi bylo do hodiny vyhověno, rychleji to ani nejde..." Později ale připustil, že pan Petrus míval vícekrát problémy se svým chováním.

Podobně sporný je i případ, kdy záchranáři vezli pacienta s bolestivým zraněním nejdříve do jedné nemocnice, pak do jiné, ale v půli cesty se zase vrátili na příkaz nadřízeného. Schwarz řekl, že záchranáři Przybylak a Ryvola prý dobře věděli, kam pacienta odvést. Dotyční však tvrdí, že pracovníci vysočanské polikliniky jim řekli, že takový typ zranění nejsou schopni ošetřit.

Někteří zaměstnanci záchranky také tvrdili, že byli finančně postiženi za to, že řekli médiím, co se u nich děje.

Reklama

Související témata:

Související články

Spory na pražské záchrance se vyostřují

V emotivní atmosféře proběhla středeční tisková konference se záchranáři na pražském magistrátě. Oba tábory zde opět uvedly svoje verze toho,...

Výběr článků

Načítám