Hlavní obsah

Barták dostal dalších osm let vězení. Je to horší než v padesátých letech, řekl

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Liberecký soud v úterý uložil lékaři Jaroslavu Bartákovi (61) osmiletý trest za plánování vražd a vydírání. Dohromady si má odpykat 20 let, v minulosti dostal trest za znásilňování svých asistentek, když šéfoval poliklinice v pražských Modřanech. Barták si už většinu předchozího trestu odpykal, vypršet mu měl v roce 2023.

Doktor Barták nechtěl od soudu odejítVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Vraždy, za jejichž přípravu byl potrestán, měl Barták plánovat už coby odsouzený v roce 2013 v liberecké věznici. Při hovorech se svým spoluvězněm rozvíjel záměr, jak zlikvidovat bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděru a pravoslavného kněze Eugena Freimanna.

Další tři lidi chtěl Barták podle verdiktu nechat vydírat. Jeho spoluvězeň se ale spojil s policií a zaznamenal Bartákovy plány kamerou umístěnou v hodinkách. Zatímco hodinky záhadně zmizely, videozáznam získali pražští kriminalisté.

„Dospěli jsme k závěru, že vina obžalovaného byla prokázána důkazy,“ zdůvodnila verdikt soudkyně Eva Drahotová. Barták vinu odmítá. Ve své závěrečné řeči ještě před vynesením rozsudku prohlásil, že je vinen pouze tím, že se svým spoluvězněm mluvil. „Ale nikoho jsem zabít nechtěl, byly to jen kecy a bláboly a nikdy to tuto formu neopustilo,“ prohlásil. Bartákovi hrozilo před libereckým soudem 15 až 20 let vězení.

Kriminalista Josef Mareš jako svědek v kauze lékaře Jaroslava BartákaVideo: Michael Polák, Právo

Případem lékaře Bartáka se liberecký soud zabýval už potřetí. V kauze ho už dvakrát uznal vinným, naposledy v roce 2016 mu za to vyměřil patnáctiletý trest. Barták se ale proti verdiktu vždy odvolal a případem se už mezitím zabýval i Nejvyšší soud.

Barták si stěžoval

„Podle nás jsme provedli dostatečné dokazování. A s připomínkami Nejvyššího soudu jsme se vypořádali, tedy kromě objasnění motivu, který vedl spoluvězně k natočení záznamu s obžalovaným. Nejvyšší soud nám napsal, jaké otázky máme znalcům v této věci položit, ale mnohé z nich znalci vyloučili, protože nejsou schopni na ně odpovědět,“ vysvětlila soudkyně.

Jaroslav Barták nový verdikt soudu neunesl. Po jeho vynesení ostře napadl soudkyni. „Je to horší než v padesátých letech. Nevěřím v jakoukoliv objektivitu tohoto soudu. Vy osobně jste podjatá,“ rozčiloval se Barták. Než ho eskorta vyvedla ze soudní síně, stihl ještě zvolat, že on a doktor Rath jsou oběťmi poměrů panujících v justici.

Znalci si nevědí rady s doktorem Bartákem. Vychloubal se, nebo skutečně plánoval vraždy?

Krimi

Jeho výkřiky mohou mít ještě dohru. Soudkyně totiž vyzvala státního zástupce, aby se chováním Bartáka zabýval a rozhodl, zda nešlo o urážku soudu. Věcí by se tak mělo ještě zabývat okresní státní zastupitelství.

Barták ve své emotivní řeči také prohlásil, že se odvolává, případem se tak dál bude zabývat odvolací soud. Trest za znásilňování asistentek by mu měl vypršet v roce 2023, teprve poté se mu začne započítávat trest za plánování vražd, pokud bude pravomocný.

Spoluvězeň na něj spřádal plány, zastal se lékaře Bartáka recidivista

Krimi

Barták si odpykává dvanáctiletý trest za znásilňování a zneužívání svých asistentek. Své chlípné choutky realizoval podle soudů Barták coby šéf polikliniky v pražských Modřanech hlavně na zahraničních cestách, kam ho asistentky doprovázely.

Mladé ženy tak měl znásilňovat ve Spojených arabských emirátech, Itálii, Egyptě, Číně, Tunisku, ale i na svém pracovišti v Praze. Řádit takto měl mezi lety 2006 až 2011.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám