Hlavní obsah

Česko zasypal sníh. Zapadají v něm auta, vlaky mají obrovská zpoždění

Právo, Novinky, ČTK, jz, alf, pem, hon
Aktualizováno

Česko se v pondělí ráno potýká s přívaly sněhu, který napadl přes noc a komplikuje na mnoha místech země dopravu. Jedna z nejvytíženějších českých komunikací dálnice D1 byla v noci na pondělí na několika místech uzavřená. Kvůli nehodě kamionu je na 50. kilometru zavřená i D8.

BEZ KOMENTÁŘE: Zapadlý autobusVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Auta mají s jízdou v hlubokém sněhu a na kluzkých silnicích problémy, zastavily se některé vlaky. Například na koridoru mezi Prahou a Olomoucí nabírají i dvouhodinová zpoždění.

Na D1 se nárazově tvoří kolony, během dopoledne se ale situace zlepšuje. Naposledy se provoz na D1 na půl hodiny zastavil na 52. kilometru ve směru do Prahy. Komplikace na komunikaci způsobily kamiony, které uvízly na namrzlém povrchu.

Nejčerstvější problém se podle Národního dopravního informačního centra řešil za sjezdem na Trhový Štěpánov, kde dálnici blokoval vzpříčený kamion, který uvízl v hustém sněžení.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hasič u dopravní nehody u Břeclavi. Ledovka tam komplikuje dopravu.

Kolabuje i D8 v úseku kolem 50. kilometru, dopoledne ji silničáři kvůli nehodě kamionu uzavřeli.

Mnohé silnice blokují kamiony, pro něž je obtížně vyjet především kopcovité úseky.  „Je mráz, takže sůl hůř zabírá, sníh se drží, ale i na sněhu se jezdit dá,“ řekla dispečerka ze Správy a údržby silnic Ústeckého kraje.

Mnohé silnice jsou uzavřeny buď pro kamiony, případně úplně. Pro auta nad 3,5 tuny je uzavřena silnice u Hory Sv. Šebestiána, je špatně sjízdná i pro ta osobní.

Mnoho vlaků zrušeno

Velmi nestabilní je provoz příměstských vlaků, některé mají zpoždění desítky minut, trať mezi Prahou a Nymburkem stojí úplně. Vlaky byly odřeknuty a obnovení provozu se předpokládá kolem 10:30. Nejezdí ani vlaky mezi Ústím nad Labem a Lysou na Labem.

BEZ KOMENTÁŘE: Ledovka ve Zlíně.Video: Aleš Fuksa, Právo

Omezen je i provoz mezi Berounem a Prahou, i tady byla část vlaků odřeknuta. Totéž se týká i tratě mezi Prahou a Benešovem.

Vlaky na koridoru mezi Prahou a Pardubicemi mají zpoždění i více než dvě hodiny.

Foto: Dalibor Gluck, ČTK

Kolony na vozovce pokryté sněhem v Lípě na Zlínsku.

Na Moravě navíc ochromila dopravu ledovka. Auta jsou pokryta vrstvou ledu, stejně jako silnice, stalo se mnoho nehod.

Problémy na silnicích

Sníh a ledovka komplikují ráno dopravu v Praze. Problémy mají autobusy, vlaky a kvůli zapadaným výhybkám i tramvaje. Stalo se také několik nehod. Regionální organizátor pražské integrované dopravy (ROPID) doporučuje, aby lidé, pokud musí někam jet, využívali především metro.

Na zasněžené silnici na okraji Prahy havarovala v noci na pondělí řidička osobního vozu. Nehoda se stala ve dvě hodiny ráno v Horoměřické ulici. Řidička jela směrem od Horoměřic, nezvládla průjezd zatáčkou a s vozem vyjela ze silnice. Automobil skončil po nehodě převrácený na střeše mimo silnici. Řidička se dostala ven z vozu, z nehody vyvázla bez zranění.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda osobního vozu v zasněžené Horoměřické ulici v Praze.Video: Novinky

Sníh komplikuje sjízdnost ve středních Čechách, včetně D1. Situace je podle silničářů zhoršená, v terénu jsou všechny sypače. Někde uvízly kamiony.

Spoje tzv. příměstských autobusů nejedou. Především jsou to linky spojující hlavní město s Kostelcem nad Černými lesy a s Novým Knínem. Provoz dalších linek může být značně omezen, cestující mají počítat s výrazným zpožděním napříč celou sítí.

Silnice v Ústeckém kraji jsou většinou pokryté ujetým sněhem. Problémy jsou podle webu policie na dálnici D8 ve směru na Prahu, zejména na kilometru 51,5 až 52. Kolony se tam ale kvůli porouchanému autu tvoří v obou směrech. Na silnici číslo sedm u Chomutova směrem k Hoře Sv. Šebestiána se tvoří sněhové jazyky. Ve dvou pruzích stojí kamiony, na místě je sypač.

Dopravu v Libereckém kraji komplikuje sněžení a silný mráz. Problémy mají hlavně kamiony ve stoupáních, uzavřena je pro ně silnice na Harrachov. Vlaky a autobusy nabírají zpoždění. V kraji napadlo až 20 centimetrů sněhu, při teplotách, které klesají i k minus 13 stupňům, ztrácí sůl na silnicích účinnost, řekl Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti.

Vrstvy sněhu a mráz značně komplikují dopravu v Plzeňském kraji. Podle silničářů je to nejhorší situace v letošní zimě. Problémy mají hlavně kamiony, které by hlavně na silnice II. a III. třídy dnes neměly ještě pár hodin vyjíždět. Údržbové vozy budou v terénu celý den. Dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička všem řidičům doporučil maximální opatrnost. „Pokud nemají zimní gumy, tak ať to ani nezkouší,“ uvedl.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Lidé v Plzni vyprošťují uvízlý autobus po vydatném sněžení.

Vrstva sněhu a pod ním místy náledí komplikují dopravu na silnicích v Karlovarském kraji. Od neděle napadlo v kraji asi osm centimetrů sněhu, který zůstává při teplotách hluboko pod nulou na silnicích ležet. Silničáři varují před kluzkou vozovkou. Hlavní tahy v kraji jsou s opatrností sjízdné.

Sníh komplikuje dopravu také v Moravskoslezském kraji. Neprůjezdná je silnice I/57 nedaleko obce Vrchy na Novojičínsku. Policisté provádí odklon dopravy již od Opavy a také z Fulneku, kam odklánějí auta na s obtížemi průjezdnou dálnici D1.

Foto: Aleš Honus, Právo

Odklízení sněhu v Ostravě.

Již časně ráno došlo na 348. kilometru dálnice D1 za tunelem v Klimkovicích ve směru na Polsko k nehodě vozidla, které narazilo do svodidel. „Kolem páté hodiny ranní došlo na silnici I/48 u Starého Jičína k havárii nákladního vozidla s únikem provozních kapalin. Kamion zasahuje do obou jízdních pruhů ve směru na Hranice,“ hlásila ráno mluvčí policie Soňa Štětínská. Policisté museli provoz řídit kyvadlově. „Stále platí zákaz vjezdu pro vozidla nad 12 tun na silnici I/56 mezi obcemi Ostravice a Bílá,“ dodala mluvčí.

Ledovka ochromila dopravu na jižní Moravě, největší problémy jsou na Hodonínsku. Po celém kraji se zpožďují autobusy i vlaky. Některé regionální silnice nejsou sjízdné, některé spoje hromadné dopravy nejezdí.

„Z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek je téměř zcela ochromena doprava na linkách v oblasti Kyjova a Veselí nad Moravou. Řada spojů je zrušena, jízdní řád není možné dodržet,“ informovali na Twitteru pracovníci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Potíže jsou také na Znojemsku, Vyškovsku či Brněnsku.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ranní situace v Mladé Boleslavi.

V Olomouckém kraji jsou vozovky se zvýšenou opatrností sjízdné. Uzavřena kvůli popadaným stromům je jen silnice mezi Nivou a Protivanovem na Prostějovsku. „V noci pršelo, vozovky namrzaly. Ráno déšť přešel ve sněžení. Jen na Jesenicku pouze sněžilo, přičemž tam napadlo zhruba deset centimetrů sněhu. Komunikace průběžně solíme, sypeme a plužíme,“ řekl Právu provozní náměstek Správy silnic Olomouckého kraje Tomáš Vaida.

Deset centimetrů nového sněhu, ale především půlcentimetrová ledová krusta na automobilech i na silnicích. Taková je realita pondělního rána ve Zlínském kraji.

„Jsem u svého auta už hodinu, je samý led. Jsem zvědavá, jak se na těchto silnicích dostanu do Otrokovic,“ uvedla paní Zdeňka ze zlínské části Štípa. Mnohem více starostí dostat se do svého vozu měl její soused Aleš. „Led jsem musel od okrajů dveří odkopávat. A pak jsem ještě urval kliku od dveří. Naštěstí jsem se dostal do auta přes kufr, abych jej aspoň nastartoval,“ pousmál se.

Silnice byly od rána sjízdné jen se zvýšenou opatrností. V některých místech na východě Moravy uvízly kamiony, které blokují provoz, vyplývá z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. V kraji nadále platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před tvorbou ledovky, která může být i velmi silná. Autobusy a vlaky nabírají zpoždění v řádech desítek minut.

Na většině silnic v Pardubickém kraji leží nový sníh, na Svitavsku hrozí náledí. U Třebovic na Orlickoústecku se po nehodě tvoří ve stoupání kolona.

Na mnoha silnicích jižních Čech leží rozbředlá vrstva sněhu. Vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři odklízeli sníh od nedělního večera celou noc, nasadili 180 sypačů a 30 traktorů. Nehody a problémy kvůli sněhu nezaznamenali, řekl Jan Vykouk ze Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Nejedou vlaky 

Sníh komplikuje ráno provoz vlaků. Kvůli sněhové kalamitě nejedou osobní vlaky mezi Prahou a Benešovem a také na Kolínsku a Nymbursku.

Problémy jsou také u Přelouče v Pardubickém kraji a Frýdlantu v Libereckém kraji. Komplikace hlásí také příměstské autobusy v Praze.

Meteorologové před hustým sněžením varovali. Předpovídali, že od nedělního večera do pondělního rána spadne až 20 centimetrů sněhu. Na jihu země, zejména na Moravě, pak upozorňovali na extrémně nebezpečnou ledovku.

Reklama

Výběr článků

Načítám