Hlavní obsah

Cynický šofér kamiónu jezdil na kartu mrtvého, aby napálil policii

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova šokováni drzostí devětačtyřicetiletého šoféra nákladního automobilu byli policisté z dálničního oddělení v Ostravě. Přišli totiž na to, že řidič, aby nemusel dodržovat zákonem stanovou dobu odpočinku, jezdil na kartu už dávno mrtvého kolegy.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na podvod přišla hlídka dálniční policie náhodou při banální kontrole soupravy složené z tahače Volvo a návěsu u Dolní Lutyně na Karvinsku. „Policisté požádali řidiče o všechny doklady, ten jim je bez váhání předložil. Při kontrole dat z digitální karty a tachografu však pojali podezření, že řidič používá cizí kartu,“ popsala moravskoslezská policejní mluvčí Lenka Sikorová.

Hlídka kontaktovala hlavního dispečera firmy, který jim sdělil, že karta patří muži, jenž ve firmě pracoval, ale zhruba před dvěma lety zemřel. „Na to kontrolovaný řidič uvedl, že kartu používá z důvodu prodloužení jízdy a také proto, aby nemusel dodržovat denní dobu odpočinku,“ doplnila mluvčí.

Právě kvůli nedodržování zákonem stanovených povinností u řidičů nákladních aut zřídilo vedení moravskoslezské policie před lety speciální tým, který se i na tyto problémy v dopravě zaměřuje. Za sedm let zkontrolovali její členové několik desítek tisíc automobilů, jen loni jich bylo takřka šest tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám