Hlavní obsah

Čtyřnásobné vraždě předcházela atmosféra strachu

Právo, Aleš Honus
PETŘVALD

Nedělní čtyřnásobné vraždě v Petřvaldě na Karvinsku, která je zřejmě největším rodinným masakrem v Česku za několik posledních desetiletí, předcházely dlouhé měsíce strachu. Zastřelené ženě (25) totiž jedenačtyřicetiletý Makedonec podle dostupných informací dlouhou dobu vyhrožoval.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Místo tragédie v Petřvaldu u Karviné

Článek

Předtím, než mladou ženu zastřelil a potom vzal život i jejím rodičům (50, 47) a jejímu novému nápadníkovi (34), si musela Vlaďka P. prožít dlouhé období strachu a vyhrožování. Loni 14. června dokonce žárlivý Makedonec mladou ženu, s kterou měl dvouletou dcerku, fyzicky napadl v jedné z restaurací nedaleko proslulé Stodolní ulice v Ostravě.

„Útočník držel svou partnerku pod krkem a pak s ní měl několikrát uhodit o zeď a shodit ji na zem. Následkem bylo krvavé poranění nosu a podlitiny v oblasti obličeje,“ potvrdila incident mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Dodala, že případ policie nakonec uzavřela jako pouhý přestupek, protože žena odmítla před policisty vypovídat a nedala souhlas ani k nahlédnutí do své zdravotní dokumentace.

Také známí rodiny potvrzují, že vrah svou budoucí oběť delší dobu trýznil, byť za to nebyl policií stíhán. „Stále jí vyhrožoval. Soudili se o dceru, kterou spolu měli,“ řekla Právu kamarádka zastřelené ženy. Čtyřnásobný vrah je nyní hospitalizován v ostravské fakultní nemocnici. Poté, co ze žárlivosti doslova popravil čtyři lidi, totiž obrátil zbraň proti sobě a střelil se do hlavy.

„Stav pacienta zůstává nadále kritický,“ konstatoval v pondělí odpoledne mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Místo pokrývají květiny a svíčky

Vstup do restaurace Sokolovna, kde k tragédii došlo, se v pondělí změnil v malé pietní místo, kde příbuzní obětí řádění šíleného střelce zapalují svíčky. Odpoledne zde květiny položila i matka zastřeleného mladého muže, který se na tragickou oslavu narozenin dostal téměř náhodou.

„Syn chodil s Vlaďkou jen dva týdny, její otec se přesto rozhodl ho pozvat na oslavu svých padesátin. V průběhu večera mi syn telefonoval a říkal, že je všechno v pořádku,“ svěřila se Právu matka zastřeleného muže. Dodala, že syn asi vůbec netušil, že jeho nová partnerka má za sebou nedořešený vztah s Makedoncem.

K restauraci přišla uctít památku svého syna se svým manželem a dětmi. „Máme u sebe klíčky od Vlaďčina auta, vůbec netušíme, komu to auto teď máme dát, když je mrtvá Vlaďka i její rodiče,“ dodala maminka zastřeleného mladíka.

Policie: Střelec měl zbraň načerno

Událost vyšetřuje policie, která si vyžádala celou řadu znaleckých posudků. „V současné době je možné potvrdit, že policisté zajistili zbraň, ze které muž střílel. Jednalo se krátkou střelnou zbraň, kterou střelec přechovával nelegálně. Zbraň bude podrobena balistické expertize,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

Dodala, že policisté budou například zjišťovat, zda zbraň nebyla použita i při jiné trestné činnosti. „Podle policejních evidencí nebyl pachatel dosud v České republice odsouzen ani stíhán pro žádný trestný čin,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám