Hlavní obsah

Čtyřiasedmdesáti ranami ubodal seniora. Soud mu potvrdil 22 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvaadvacet let ve vězení stráví Tomáš Dunka (29), který minimálně 74 ranami ubodal v Plzni seniora a další ženu pořezal. Jeho odvolání proti prosincovému rozsudku plzeňského krajského soudu v úterý jako nedůvodné zamítl Vrchní soud v Praze. Dunka se v odvolání hájil tím, že mu byla v minulosti diagnostikována paranoidní schizofrenie.

BEZ KOMENTÁŘE: Tomáš Dunka přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Zůstává nesporným a nezpochybnitelným, že pachatelem byl obžalovaný Tomáš Dunka,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

Soud zamítl Dunkovo odvolání, ve kterém se jeho obhájkyně snažila poukázat na údajně nedostatečné posouzení Dunkova duševního stavu v době činu. Podle ní byly rozpory mezi závěry znaleckého posudku a předchozími lékařskými zprávami.

To ale odvolací soud odmítl. „Nalézací soud patřičným způsobem vyhodnotil, že obžalovaný je za své činy trestně odpovědný,“ řekl Zelenka s tím, že je vyloučeno, že by Dunka v době páchaných skutků pro svou duševní poruchu nemohl rozpoznat trestnost svého jednání.

Dunka navíc podle soudní znalkyně s údajnou diagnózou schizofrenie vědomě volně operuje a využívá ji ve svůj prospěch. Nebylo ani prokázáno, že by byl v době činu nepříčetný.

Mladík má také soudem nařízené ústavní psychiatrické a protitoxikomanické léčení. Pozůstalým má zároveň zaplatit milion korun na odškodném.

Mladík zasadil seniorovi 74 ran nožem. Dostal výjimečný trest

Krimi

Dunka zaútočil v polovině října 2018 v Plzni na dva lidi. Nejprve ve čtvrt na šest ráno v ulici U Prazdroje napadl bezdůvodně kolemjdoucí ženu, kterou řízl odlamovacím nožem zezadu do stehna, a utekl.

O několik hodin později poblíž ulice Těšínská už útočil mnohem fatálněji. Jedenasedmdesátiletého muže napadl údajně na radu „hlasů v hlavě“. Více než sedmdesáti ranami, z toho minimálně dvanácti do lebky, muže na místě ubodal. Tělo pak odvlekl opodál, zaházel odpadky, přikryl vlastní mikinou a utekl.

Policie Dunku dopadla o den později na Rokycansku, kde se vloupal do zemědělského objektu. Při snaze o zadržení napadl Dunka jednu policistku golfovou holí, kterou držel v ruce, zatímco druhý z policistů na něj poslal psa, který jej zneškodnil.

„Vy si myslíte, že nemám city ani soucit, ale mě to hrozně mrzí. Média ze mě dělaj masovýho vraha a narkomana, přitom neukazují, že jsem nemocný člověk,“ projevil v závěrečné řeči lítost Dunka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám