Hlavní obsah

Čtvrté pochybení, i tak je soudkyně stále v taláru

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudkyni trestního úseku Okresního soudu Plzeň-jih Drahomíru Regnerovou čeká v nejbližší době opět kárné řízení za další justiční přešlap. Je to během posledních dvou let už počtvrté, kdy se jejím pochybením bude zabývat Nejvyšší správní soud v Brně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Naposledy ji potrestal na sklonku loňského roku patnáctiprocentní srážkou z platu po dobu jednoho roku za rozhodnutí, kterým byl muž několik měsíců nezákonně umístěn v psychiatrické léčebně.

Tentokrát měla Regnerová podle zjištění Práva přimět soudní zapisovatelku, aby zfalšovala protokol z jednání o prodloužení ústavní ochranné léčby. Původně totiž rozhodla jako samosoudkyně, což je v rozporu se zákonem.

Soudkyně z Ústí u soudu odmítla, že řídila opilá

Krimi

Následně učinila druhé rozhodnutí, přičemž do spisu nechala založit protokol o tom, že proběhlo pouze jediné jednání, a to za přítomnosti senátu, jak to vyžaduje trestní řád.

„Mohu potvrdit, že jsem na doktorku Regnerovou podal kárný návrh kvůli pochybení, které se týká vyhotovení protokolu a rozhodnutí ve veřejném zasedání. Za nesprávný spatřuji postup, jakým dala zapisovatelce pokyn k vyhotovení protokolu o jak na něm byl průběh jednání zachycen. To, co bylo v protokolu napsáno, neodpovídalo skutečnosti,“ řekl Právu předseda plzeňského krajského soudu Miloslav Sedláček.

Soud osvobodil soudkyni obžalovanou z vyzrazení informací z vyšetřování

Krimi

Jaký trest pro Regnerovou navrhl, nechtěl prozradit. „Zatím u ní nemám vykázáno doručení, takže bych nerad, aby se to dozvěděla z médií,“ vysvětlil Sedláček. Podle informací Práva navrhl šéf krajského soudu opětovně srážku z platu, tentokrát 30 procent na jeden rok.

Jenže Nejvyšší správní soud už v předešlém rozhodnutí loni v prosinci avizoval, že další přehmat Regnerové už snížení platu nespraví, a v této souvislosti zmínil nejpřísnější sankci, kterou je nedobrovolný odchod z justice.

Propašoval k soudu nůž a napadl soudkyni

Krimi

Předseda kárného senátu Karel Šimka tehdy Regnerovou varoval, že pokud by u ní došlo k dalšímu omylu, stěží by bylo možné uvažovat o finančním postihu a naznačil možnost přikročení k maximálnímu opatření, tedy k rozhodnutí o zániku funkce soudce. „Kárný senát není vázaný mým návrhem. Může klidně uložit přísnější trest,“ reagoval na to Sedláček.

Právu se tento týden nepodařilo Regnerovou zastihnout na pracovišti, aby se mohla ke kárnému návrhu vyjádřit. V justici působí od roku 1991, v roce 2005 dostala výtky za chybná rozhodnutí při vazebních zasedáních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám