Hlavní obsah

Členové Švábova gangu se omlouvali, vraždy ale nepřiznali

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní líčení v kauze tzv. Švábova gangu únosců, vyděračů a také dvojnásobných vrahů bohatých českých podnikatelů vyplnily ve středu závěrečné řeči obhájců a všech sedmi obžalovaných. Ti se sice unisono omlouvali poškozeným i jejich rodinám, ale zároveň ani jeden z nich nepřiznal byť jen malý podíl na dvou vraždách, které jim klade obžaloba za vinu. Někteří znovu na sebe navzájem házeli vinu, jiní rovnou prohlásili, že žádné vraždy nespáchali či u nich vůbec nebyli.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Soudní proce s takzvaným Švábovým gangem provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Článek

Nejzásadnější poslední slovo se očekávalo od hlavního obžalovaného a údajného mozku celého gangu, Michaela Švába. Ten ale spíše řešil závěrečnou řeč žalobce a jeho údajné nepravdy či špatný výklad toho, co se v letech 2011 až 2013 dělo. Odmítl také jakékoli plánování vražd či násilí na unesených podnikatelích.

„Ale ať řeknu cokoli, tak se to vždycky otočí,“ postěžoval si nejprve Šváb. Pak stejně jako u ostatních obžalovaných vyjádřil nad vším lítost. „Chtěl bych se omluvit,“ uzavřel Šváb, kterému společně s komplici Liborem Skopalíkem a Petrem Klementem hrozí dle návrhu státního zástupce nejvyšší možný trest, tedy doživotí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Šváb u Městského soudu v Praze

To další z členů skupiny Daniel Dimitrov má jako tzv. spolupracující obviněný šanci na nižší, přesto stále výjimečný trest, žalobce pro něj chce dvacet let. I on se omluvil pozůstalým a druhým dechem bránil svou věrohodnost, kterou ostatní logicky napadají, protože právě on podrobně popsal, co se při únosech a vraždách stalo.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangeu Michaela Švába. Na snímku Daniel Dimitrov

„Chtěl bych se omluvit všem rodinám a pozůstalým, všeho lituji. Od začátku jsem vypovídal po pravdě, nikdo mi nic nevkládal do úst,“ ohradil se Dimitrov.

Hodili to na něj?

Naopak nit suchou na něm nenechal Klement, který podle obžaloby byl tím vrahem, kdo násilně usmrtil dva podnikatele, pana W. v listopadu 2012 nedaleko Dubaje, Petra Vlacha pak loni v březnu.

„Na skutku s panem W. nemám žádný podíl... To Dimitrov napadá a útočí zezadu na nic netušící oběti,“ znovu označil Klement za skutečného vraha spolupracujícího obviněného. Dimitrov podle něj lhal od začátku a pak, když všechno prasklo, svou lež jen upravoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangeu Michaela Švába. Na snímku Petr Klement

„Znovu opakuji, že jsem pana Vlacha nezastřelil. Tím, co se stalo, jsem byl zaskočen... Možná se Dimitrov se Skopalíkem domluvili a hodili to na mě. Ani se jim nedivím,“ konstatoval Klement, který tedy odmítl jakýkoli podíl i na druhé z vražd.

„Jsem obyčejný člověk a v minulosti jsem byl trestán, ale jen za nenásilnou trestnou činnost. Nikdy bych takového činu nebyl schopen a už sama skutečnost, že jsem tomu byl osobně přítomen, mě poznamenala do konce života,“ tvrdil Klement.

Žena se prý zlobí

Toho pak víc zajímal osud jeho rodiny, manželky a dvou malých dětí, před kterými se prý velmi stydí. „Žena se na mě stále zlobí. Řekla mi, že až se vrátím domů, tak mě čeká přísný režim. Dětem řekla, že tatínek zlobil a že si to musí odpykat,“ dodal obžalovaný, kterému rovněž hrozí maximální možný trest. To platí také Liboru Skopalíkovi, který stejně jako předchůdci nesouhlasil se svým obviněním z vražd.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangeu Michaela Švába. Na snímku Libor Skopalík

„Nejsem svatý, nejsem zcela bez viny, ale v žádném případě nejsem vrahem, ani nesvaluju vinu na jiné,“ uvedl Skopalík, který se znovu snažil očistit svého rovněž obžalovaného mladšího bratra Petra.

„Nedopustil jsem se nikdy žádné vraždy. Mé úmysly nikdy nesměřovaly k tomu, aby byl kdokoli usmrcen anebo mu bylo nějak fyzicky ublíženo. Toho, čeho jsem se dopustil, upřímně lituji. Lituji nikoli sebe, ale hlavně poškozené a jejich rodiny,“ doplnil Libor Skopalík. A rovněž jako ostatní obžalovaní požádal soud o spravedlivý rozsudek a potrestání za to, co „skutečně udělal“.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangeu Michaela Švába. Na snímku Petr Skopalík

Jeho bratr Petr i další obviněný Miloslav Malík pak zcela popřeli, že by se čehokoli nezákonného dopustili a žádali zproštění obžaloby. Přesto se také omluvili. Jako poslední pak promluvil Jiří Přeučil, který u první z vražd dělal gangu řidiče a pomáhal prý s přepadením uneseného podnikatele.

Hluboko a od srdce

„Uvědomuji si, že jsem udělal určitě špatnou věc, která pravděpodobně způsobila trestný čin, tehdy jsem si to ale neuvědomoval. Když mně řekli, abych si nasadil kuklu, tak jsme to udělal a proběhlo to pak hodně rychle. Jen jsem se modlil, aby to skončilo, aby toho pána pustili,“ popsal soudu v posledním slovu Přeučil, který měl podle svých slov z ostatních strach.

„Na úplný závěr bych se chtěl opravdu hluboce a od srdce omluvit všem těm poškozeným i jejich rodinám. Věřím ve spravedlnost, a že soud dobře posoudí mou roli, jakou jsem v tom hrál,“ dodal Přeučil.

Soudní senát vedený Tomášem Durdíkem si poté vzal jeden den na poradu, aby mohl v pátek dopoledne vynést možná historický verdikt. Pokud by totiž vyhověl návrhu žalobce a uložil hned tři doživotní tresty najednou, stalo by se tak v porevoluční historii vůbec poprvé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám