Hlavní obsah

Číňan dostal za loupežnou vraždu krajana 14 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pětadvacetiletý čínský občan půjde za loupežnou vraždu svého krajana v jedné pražské firmě na 14 let do vězení. O jeho trestu rozhodl ve středu v odvolacím jednání pražský vrchní soud, který tak potvrdil říjnový rozsudek Městského soudu v Praze. Jeho spolupachatel byl už dříve odsouzen na 12 let.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 11.1.2017 Divadlo loutek Ostrava chystá premiéru pohádky Hrnečku, vař ! aneb Dvě pohádky o hrnečku. Karel Růžička.

Článek

Muž, který byl odsouzen ve středu, je podle říjnového rozsudku iniciátorem přepadení. Oběť navíc napadl jako první a střelil ji zblízka do spánku, temene a zad. Postřelený muž však stále ještě žil a neustále prý něco říkal. "Proto jsem ho několikrát bodl do krku, až přestal mluvit," uvedl u říjnového líčení druhý z obžalovaných, který se jediný k činu přiznal a svou výpovědí usvědčil i prvního útočníka.

Oba muži se snažili po vraždě otevřít trezor v kanceláři firmy. Podle spisu v něm bylo přes 370 000 korun, 3300 dolarů a 300 eur (dohromady tedy 465 000 korun). Do trezoru se však nedostali a ukradli proto jen 10 000 korun a pas mrtvého krajana.

Číňan, který stanul před odvolacím senátem, ve středu znovu vinu popíral. "Vůbec jsem tam nebyl a moje pachová stopa nemůže nic ukázat. Druhý pachatel měl na sobě totiž moje oblečení. Nemáte důkazy, tak proč mě soudíte za něco, co jsem nespáchal," bránil se.

Usvědčila ho DNA i střelný prach

Soud však jeho tvrzení neuvěřil a připomněl, že obžalovaného usvědčuje několik důkazů. Kromě výpovědi již odsouzeného spolupachatele to byly právě pachové stopy, zbytky střelného prachu na jeho obočí a řasách, stopy krve, DNA a výpisy z mobilního telefonu.

"Z nepřímých důkazů je zřejmé, že obžalovaný na místě činu byl a jednoznačně je ze své účasti na vraždě usvědčován druhým z pachatelů. Ten neměl motiv svého kolegu křivě obvinit z vraždy," podotkl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Trest podle něj není nepřiměřeně přísný, a protože obžalovaný byl na území ČR neoprávněně, rozhodl soud také o jeho vyhoštění.

Reklama

Související články

V Praze zavraždili třicetiletého Číňana

Pražští kriminalisté vyšetřují vraždu třicetiletého Číňana. Ten byl zavražděn v sobotu odpoledne v objektu firmy v Poděbradské ulici v Praze 9-Vysočanech....

Výběr článků

Načítám