Hlavní obsah

Chyba úředníků zhatila zahájení procesu

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Chyba soudních úředníků zhatila v úterý zahájení v hlavním líčení proti 37letému majiteli společnosti Sorrena Invest Jiřímu Kubišovi, který čelí obžalobě pro miliónové podvody. Při zahájení líčení totiž Kubiš upozornil se svým obhájcem na to, že jim soud sice obžalobu poslal včas, ale chybí v ní strana 26 a je tedy neúplná.

Foto: Jaroslav Winter

Závěrečný festivalový koncert rozezní kostel sv. Vojtěcha v broumovském klášteře.

Článek

Z tohoto důvodu musel senát pokračování líčení odročit na začátek ledna. Kubiš podle žalobce Jana Pleisnera připravil 3200 klientů o asi 150 miliónů korun. Kubiš vinu popírá a tvrdí, že ji před soudem prokáže.

Soud dnes svou chybu uznal. „Je povinností soudu doručit všem účastníkům kompletní obžalobu nejméně 5 pracovních dnů před zahájením líčení. Musíme v tomto případě respektovat, že obžalovanému i jeho obhájci chybí strana 26 a líčení odročíme, aby měli čas na přípravu. Chybu ještě dnes napravíme a obhájce s obžalovaným si chybějící stranu vyzvednou v trestní kanceláři,“ uvedl předseda senátu Miloš Žďárský.

Tato chyba, která je u Krajského soudu v Brně ojedinělá, posune vynesení rozsudku nejméně o dva týdny.

Až 30procentní zúročení

V projednávané kauze čelí Kubiš obžalobě, že v polovině 90. let podvedl klienty společnosti Sorrena Invest, kterým sliboval vysoké zúročení jejich vkladů. Sorrena Invest měla sídlo v Brně a klientům po celé republice slibovala až třicetiprocentní zúročení vkladů. Jejich vklady se pohybovaly od tisíce až do šesti miliónů korun. Lidé pak náhle zjistili, že firma nemá na vyplácení slíbených úroků ani na vrácení všech investic.

„Mohu jen potvrdit, že Kubiš je stíhaný za to, že podvedl zhruba 3200 lidí, které připravil o víc jak 150 miliónů korun, které se nikdy nenašly. Ve své podstatě je to případ, který se z podobných, jež se staly v polovině 90. let, nijak nevymyká. Spis k případu má 70 tisíc listů a jen obžaloba je na 65 listech,“ potvrdil státní zástupce brněnské pobočky olomouckého Vrchního státního zastupitelství Pleisner.

Vyšetřování začalo už v roce 1997

Žalobce také dodal, že případ je starý, protože vyšetřování začalo v roce 1997 a státní zástupce podal obžalobu už v roce 2001. Od té doby ležel případ na soudu. V letošním roce se ho soudci snažili několikrát zahájit, ale vždy se obžalovaný omluvil z naléhavých, zejména zdravotních důvodů.

Sám Kubiš tvrdí, že se stal obětí státní politiky, která má vinu na tom, že holding Sorrena nemohl dostát svým závazkům. „Jsem nevinen ve všech bodech obžaloby a dokážu to. Mám v ruce doklad, podle kterého za krachem holdingu stojí státní orgány a zejména ministerstvo financí,“ řekl po odročení Kubiš, který trpí bolestmi zad a zubů.

Líčení tak bude pokračovat 4. ledna, na kdy soudci proces odročili a kdy by mělo začít dokazování. To bude velmi náročné a soudci budou muset vyslechnout velké množství svědků a znalců. Proto také v tomto případě není senát tříčlenný, ale čtyřčlenný. Pokud soudci prokáží Kubišovi vinu, mohou ho za podvod poslat do vězení až na 12 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám