Hlavní obsah

Chtěla, abych ho přejel. Obžalovaného z vraždy měla navádět dcera oběti

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Až výjimečný trest hrozí 23letému Lukáši Levinskému za vraždu, jeho 30leté expřítelkyni Tereze Doležalové pak deset let za těžké ublížení na zdraví. Žena měla podle spisu v březnu napadnout svého otce, kterého měl později zavraždit její expřítel. Podle obžaloby ho k útoku navedla právě dcera zavražděného. Žena svou spoluúčast na vraždě u soudu popřela, obviněný mladík uvedl, že jejímu otci nechtěl ublížit. Celý případ od pondělí rozplétá královéhradecký krajský soud.

Foto: René Chvalina, Právo

Oba obvinění měli u soudu na průběh tragédie odlišný pohled.

Článek

Celá tragédie začala tím, že se do bytu matky obžalované v Pardubicích dobýval její bývalý silně opilý manžel. Ten byl v té době již dávno bez domova a s ženou dlouhá léta nežil. Podle slov obžalované však její těžce nemocnou matku neustále obtěžoval a vyhrožoval jí.

Matka obžalované tedy ze strachu zavolala své dceři o pomoc. Ta se za ní do Polabin vydala na kole z nedalekých Ohrazenic. „Když jsem dorazila na místo, tak otec bušil na dveře a křičel. Když jsem se před něj postavila a snažila se mu v tom zabránit. Začal do mě strkat a řvát, že mě zabije. Chytil mě za ruku a druhou mi chtěl dát pěstí. Volnou rukou s boxerem jsem se ohnala a nejspíš ho trefila do obličeje,“ řekla u soudu Doležalová.

Opilý otec se poté vypotácel z domu, ale k odchodu se neměl. Obžalovaná žena tedy zavolala svému expříteli. Levinský na místo přijel a chtěl na přání své expřítelkyně jejího otce odvést. Naložil ho tedy do auta a s dcerou opilého muže odvezli do lesa u Rosic nad Labem. Tady opilého muže Levinský vytáhl z auta a několikrát do něj kopl; napadený muž na následky zranění zemřel.

Obžalovaný mladík u soudu tvrdil, že ho k tomu navedla dcera zemřelého. „Nechtěla jsem, aby to takto dopadlo. Jen jsem požádala svého bývalého přítele, aby odvezl otce pryč od mé matky. K ničemu jsem ho nepřemlouvala,“ tvrdila Doležalová.

Zcela odlišný názor na celý sled událostí měl Levinský. „Nabádala mě, abych ho napadl stejně, jako on neustále napadal její matku. Nabídla mi na to i boxer. To jsem však odmítl. Když jsem do jejího otce několikrát kopnul a on zůstal ležet na zemi, chtěla, abych ho přejel autem. To jsem také neudělal,“ stál si za svou verzí mladík. Doležalová však jeho verzi rezolutně odmítla.

Levinský u soudu tvrdil, že opilému muži nechtěl ublížit a ve tmě ho chtěl kopnout jen do nohou. Soudní lékaři však mluví o mnohem brutálnějším útoku vedeném na hlavu. Muž utrpěl mnohočetné zlomeniny obličejových kostí s krvácením do mozku.

„Večer jsem nemohl spát, trápilo mě svědomí. K ránu jsem se tam vydal a z auta jsem ho tam viděl ležet na stejném místě. Já mu opravdu nechtěl ublížit,“ dodal mladík.

Hlavní líčení v případu je u hradeckého soudu naplánované do 5. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám