Hlavní obsah

Chtěl zastřelit policistu, ve vězení bude 12 let

Právo, Novinky, ČTK, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Devětatřicetiletý Lubomír Oslanec z Větrného Jeníkova na Jihlavsku stráví ve vězení definitivně 12 let. V úterý o tom rozhodl olomoucký vrchní soud. Oslanec se podle obžaloby v minulém roce pokusil zastřelit policistu. Odsouzený tak neuspěl se svým odvoláním proti rozsudku brněnského krajského soudu.

Článek

Celý incident se odehrál loni v květnu. Oslanec nejdříve napadl v opilosti svoji matku. Ženě přiložil k hlavě pistoli a hrozil jí zastřelením. Pak si šel lehnout. Probudila ho až čtyřčlenná policejní hlídka, která ho přišla zatknout kvůli vyhrožování matce.

Muž se však rozhodl bránit. Ze zbraně, kterou měl u sebe, se pokusil na jednoho z policistů vystřelit. Policistovi zachránila život technická závada na zbrani, kvůli které z hlavně žádný výstřel nevyšel. Nikdo nebyl zraněn.

Žádal překvalifikování činu

U olomouckého vrchního soudu se Oslanec domáhal zrušení napadeného rozsudku a vrácení věci krajskému soudu. Namítal, že skutkový děj nebyl dostatečně spolehlivě zjištěn a nebyly prý provedeny ani další jím navrhované důkazy. Služební zákrok policie nebyl podle něj v souladu se zákonem. Zároveň chtěl, aby jeho jednání vrchní soud posoudil nanejvýš jako pokus útoku na veřejného činitele, případně jako trestný čin opilství.

V této souvislosti poukazoval na to, že vlivem požitého alkoholu měl i podle znalců sníženou ovládací schopnost. Z toho důvodu se domníval, že by mu mohl být uložen trest i mimořádně pod dolní hranicí trestní sazby.

Ohrožení policisty potvrdila znalkyně

Že šlo o reálné nebezpečí vraždy policisty však jednoznačně potvrdila už u KS znalkyně z oboru soudního lékařství Svatava Duchaňová, která uvedla, že policistovi šlo o život, protože vzdálenost mezi jeho tělem a pistolí byla necelý metr.

"Mohlo dojít i k zasažení jiných míst, než která byla chráněna neprůstřelnou vestou. Navíc z takové blízkosti by zásah do vesty mohl mít za následky i druhotné životu nebezpečné poranění orgánů v těle," uvedla znalkyně. Odvolání obžalovaného mj. i proto VS neakceptoval. "Krajský soud jeho jednání posoudil zcela správně. Stejně tak přiměřený je i trest," řekl soudce olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Související články

Muž chtěl zavraždit policistu, dostal 12 let

Sklopená hlava a smutný výraz v očích byly jediným, na co se v pondělí v jednací síni Krajského soudu v Brně zmohl 38letý Lubomír Oslanec z Větrného Jeníkova...

Výběr článků

Načítám