Hlavní obsah

Chtěl zabít invalidní ženu i spoluvězně, soud mu zpřísnil trest

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Sedmnáct let se na svobodu nepodívá jedenadvacetiletý Martin Marhoul, který se loni pokusil zavraždit invalidní přítelkyni svého otce a potom ve vazbě navíc i svého spoluvězně, kterého praštil osmikilovou židlí po hlavě. Tímto pravomocným rozsudkem Vrchní soud v Praze ve středu zpřísnil lednový verdikt pražského městského soudu.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta přivádí odsouzeného Martina Marhoula do soudní síně.

Článek

Městský soud v Praze počátkem letošního roku odsoudil Marhoula k patnácti rokům vězení.

Státnímu zastupitelství ale připadal takový trest příliš mírný. Městský soud totiž přihlédl k polehčujícím okolnostem, jako bylo Marhoulovo doznání k prvnímu činu, jeho dosavadní bezúhonnost a v neposlední řadě také k tomu, že v obou případech nedošlo k dokonání vraždy.

Podle státní zástupkyně ale Marhoulovi přitěžuje naopak to, že obě oběti na počátku útoků spaly, a i to, že žena je invalidní. Ani Marhoulův přístup k případu mu příliš nepomohl. „Neprojevil lítost, pouze nad sebou samým a nad tím, že se k prvnímu činu doznal,“ prohlásila státní zástupkyně a navrhovala trest kolem sedmnácti či osmnácti let žaláře.

Nechtěl prý nikoho zabít

A odvolací senát s ní souhlasil. „Jediná polehčující okolnost je v tak nízkém věku jeho bezúhonnost,“ mínila předsedkyně senátu Pavla Augustinová a naopak připomněla okolnosti případu: „Ve dvou případech útočil zákeřně na spící, bezbrannou oběť. U druhého činu vzal předmět vážící osm kilogramů, kovovou židličku, silou se rozmáchl a jen proto, že došlo ke škobrtnutí židličky o zeď, nedošlo k fatálnímu následku.“

Podle názoru obhajoby je patnáctiletý trest naopak moc přísný, zejména druhý pokus o vraždu by se měl kvalifikovat jako pokus o zabití, kde je mírnější trestní sazba.

Sám Marhoul ke svému odvolání mnoho neřekl. „Já jsem nechtěl nikoho zabít,“ prohlásil pouze.

Marhoul loni v květnu v pražských Nových Butovicích po hádce kvůli nájemnému dvakrát bodl nožem do krku přítelkyni svého otce. Dvaatřicetiletá žena odkázaná na invalidní vozík přitom ležela na posteli a spala.

Ženy o něj nestály

„Nevím, proč jsem to udělal. Ruplo mi v bedně. Možná za to může to, že ženské o mě nestály,“ prohlásil Marhoul při výslechu na policii. Žena, která má špatně pohyblivé všechny končetiny, si sama zvládla zavolat pomoc, následně se v motolské nemocnici podrobila operaci.

Život s Marhoulem byl podle její výpovědi komplikovaný, hádky s ní nebo s jeho otcem byly na denním pořádku, především když byl mladík podnapilý. „Bavilo ho nás vytáčet, ať už jeho tátu, nebo mě. Dělal si z nás srandu,“ řekla žena soudu.

Marhoul po útoku utekl do centra psychosociální rehabilitace, kam docházel kvůli své vícečetné poruše osobnosti. Tam na něj zavolali policii.

V pankrácké vazební věznici Marhoul navíc udeřil svého spoluvězně, který spal, kovovou židlí a rozbil mu hlavu. Údajně kvůli předchozím neshodám. „Neměl jsem ho rád. Nevyřízené účty,“ zdůvodnil při policejním výslechu lakonicky Marhoul svůj druhý útok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám