Hlavní obsah

Chtěl po mně 15 korun a vzal mi brejličky, řekl u soudu obžalovaný z pokusu o vraždu

Novinky, bad
Praha

Třiapadesátiletý Josef Hnízdil stojí u Krajského soudu v Praze s obžalobou z pokusu o vraždu svého známého, kterého měl pobodat kuchyňským nožem loni v létě v Mladé Boleslavi. Pobodaný po Hnízdilovi údajně vyžadoval patnáct korun, mlátil ho a sebral mu brýle. V případě odsouzení, může Hnízdil dostat i osmnáctiletý trest.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta přivádí obžalovaného Josefa Hnízdila do soudní síně.

Článek

Nešťastná událost, jak incident nazval předseda senátu Ivo Zelinka, se stala v srpnu před jednou z mladoboleslavských prodejen potravin, krátce před zavírací hodinou. Hnízdil se podle svých slov šel projít a u nedalekého altánku, potkal známého, s kterým chvilku popíjel víno. Pak k Hnízdilovi přišel Martin V. a chtěl po něm peníze na úhradu dluhu v potravinách.

Hnízdil u sebe žádné neměl, tak si půjčil požadovaných patnáct korun od známého a Martinovi V. je dal. Jenže ten přišel znovu a chtěl dalších patnáct korun. „Říkal jsem mu, že žádný (peníze) nemám. Dal mi pěstí, až mi odletěly brejličky,“ uvedl Hnízdil, který má prý na obou očích pět dioptrií. „Sebral jsem ty brejličky a šel jsem pryč na chodníček. On šel za mnou, zase mi hrábl do obličeje a sebral mi ty brejličky. Byl jsem nucen jít s ním,“ pokračoval obžalovaný.

Měl jsem strach, panickou hrůzu, slabost. Měl jsem obavy o život
Josef Hnízdil

Takto došli až do potravin, kde Hnízdila, podle svědků opilý a agresívní Martin V. prý opět začal bít. Oba muži se během potyčky dostali před prodejnu, kde Martin V. údajně na Hnízdila křičel, že ho „zabije, že už nevstane.“ O dvacet centimetrů menší Hnízdil po chvíli vytáhl z tašky třiceticentimetrový kuchyňský nůž, který prý nosí s sebou na „chleba, salám nebo konzervy“, a Martina V. pětkrát bodl do břicha a hrudníku.

Nožem šermoval obrazně

„Couval jsem před ním, no a jak jsem couval, tak jsem ho takhle zranil,“ řekl obžalovaný. „Šermoval jsem tím nožem obrazně, ne jak říkal soudní znalec při rekonstrukci, jestli jsem šermíř,“ ohradil se Hnízdil, který odmítl, že by měl v úmyslu Martina V. zabít, nůž prý vytáhl, aby ho zastrašil. „Měl jsem strach, panickou hrůzu, slabost. Měl jsem obavy o život, nevěděl jsem, jestli mě zabije nebo vyrazí zuby,“ dodal Hnízdil.

Pobodaný Martin V. se sesunul k zemi a Hnízdil, který byl prý „zmatený“ postával opodál. Po chvilce přijela policie a záchranka, která Martina V. odvezla do nemocnice.

Hnízdil, který je v současnosti ve vazbě, si v minulosti odseděl šestiletý trest za majetkovou trestnou činnost, podvod a distribuci drog.

Soud chtěl ve čtvrtek vyslechnout poškozeného, o Martinovi V. jsou ale poslední zprávy, že utekl z nemocnice a mladoboleslavské policii se ho nepodařilo vypátrat. Zelinka proto odročil jednání na duben, kdy budou vypovídat soudní znalci a snad se podaří předvolat i Martina V.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám