Hlavní obsah

Chtěl investovat do kryptoměn, přišel o milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

O více než milion korun přišel 29letý muž z Olomouce, když chtěl investovat do kryptoměn. Narazil přitom na podvodníky. Právo o tom ve středu informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O své peníze podle ní přišel muž poté, co loni v březnu reagoval na reklamu ohledně možnosti investování.

„Pro zjištění bližších informací zavolal na zde uveřejněné mobilní číslo. V průběhu telefonické komunikace, která probíhala v angličtině, se mladý muž dozvěděl vstupní informace a rady ohledně investování. Následně si založil takzvaný demo účet a uhradil vstupní platbu přes pět tisíc korun. Na jejím základě proběhla aktivace investičního účtu,“ uvedla mluvčí.

Poté se již podle ní Olomoučan vrhnul na dráhu investic a prostřednictvím své platební karty zainvestoval v několika platbách přes 200 tisíc korun. Pro snadnější obchodování s kryptoměnou mu bylo doporučeno, aby si založil krypto peněženku. Učinil to a během zhruba dvou měsíců na ni odeslal sumu ve výši několika statisíců.

Muž přišel o 300 tisíc, ale zkusil štěstí v kryptoměnách znovu. Opět ho podvedli

Bezpečnost

„V polovině minulého roku zažádal o vyplacení celé částky, která se nacházela na jeho investičním účtu. Mělo se jednat o téměř dva miliony korun. S tímto požadavkem se ovšem pojily poplatky, které měly údajně souviset s ukončením účtu a následným převodem peněz. Jednalo se o částku v celkové výši přes 150 tisíc korun. Poslední z těchto poplatků muž uhradil na sklonku minulého roku,“ konstatovala Vaňharová.

Dosud však muž neobdržel žádné finanční prostředky a osoby, se kterými komunikoval ohledně investic, už nejde kontaktovat. V úterý se vydal na policii. Způsobenou škodu vyčíslil na částku přes jeden milion korun.

Pachatelům hrozí v případě jejich dopadení až osm let vězení. Policie v souvislosti s tímto případem opět nabádá veřejnost k obezřetnosti. „Pokud přemýšlíte, jak zhodnotit své úspory, vybírejte velmi obezřetně, do čeho a s jakými poradci budete investovat,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám