Hlavní obsah

Chodila za jinými, chtěl jsem ji postrašit, vysvětloval Vietnamec bombu v manželčině autě

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šestapadesátiletý Vietnamec, který loni v dubnu umístil manželce do auta bombu, chtěl prý svou o patnáct let mladší ženu pouze postrašit, protože chodila za jinými muži a nevěnovala se rodině. Muž se u pražského městského soudu zpovídá z pokusu o vraždu, za což může dostat až dvacetiletý trest.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Auto výbuch zničil

Článek

„Prosím vás, pane obžalovaný, co vás to napadlo?“ zahájila zpříma výslech obžalovaného soudkyně Dana Pacholíková. „Byl jsem ve velkém stresu a dneska, když se na to znova podívám, bych to nikdy neudělal,“ odpověděl muž. „Už jsem jednou byl rozvedený a můj cíl v životě je mít hodnou manželku, hodné děti a šťastně žít v rodině,“ vysvětloval.

Muž loni v dubnu sestrojil v pražských Horních Měcholupech bombu, kterou o týden později umístil pod sedadlo řidiče do auta, kterým jezdila jeho manželka. Asi třiceticentimetrovou krabičku naplnil půl kilem černého prachu z petard, šrouby, maticemi a výměnnými nářaďovými hlavicemi. Zbytek krabice vyplnil toaletním papírem.

Popáleniny na 15 procentech těla

Jeho manželka auto používala celý den, a když se spolu večer vrátili domů, obžalovaný bombu připevnil ke spojkovému pedálu a celý systém zprovoznil. Druhý den ráno, když jeho žena nastartovala, bomba explodovala. Kousky a střepy z auta se rozletěly až třicet metrů po okolí.

Žena po nastartování pocítila elektrickou ránu a vyšlehly plameny. „Myslela jsem, že je to proto, že auto už bylo staré,“ uvedla žena.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo výbuchu v pražských MěcholupechVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Ženě výbuch popálil oční rohovky a celkem patnáct procent těla, což si vyžádalo poskytnutí speciální lékařské péče ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady na anesteziologicko-resuscitační klinice. Žena měla popáleniny i na dýchacích cestách, což je podle soudního znalce Jiřího Hladíka život ohrožující zranění.

Manželka ho chodí navštěvovat

„Hlavní můj cíl byl zastrašit manželku, aby se věnovala více rodině a nechodila za jinými muži,“ prohlásil obžalovaný. „Každý den jsem ji navštěvoval v nemocnici a staral se o ni. Bylo mi líto, že se to stalo,“ dodal. Během jejího pobytu v nemocnici se jí ale nepřiznal, že bombu nastražil on.

Nechtěl ji prý v nemocnici stresovat, svěřit se jí chtěl, až se vrátí domů. Jenže mezitím byl vzat to vazby, a tak napsal ženě i její sestře dopis. S ženou prý mají v současnosti normální vztah, navštěvuje ho ve vězení a platí veškeré náklady.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bomba v osobním autě vybuchla v Horních Měcholupech.

„Každých čtrnáct dní jdu na návštěvu k manželovi, nosím mu jídlo a čisté oblečení,“ potvrdila manželka obžalovaného. „Momentálně na rozvod nemyslím, protože podle mého názoru manžel a otec našich dětí potřebuje pomoc,“ dodala s tím, že její manžel je velmi žárlivý muž a ona měla „občas kamarády a tak dále“. I ona je přesvědčená, že ji chtěl manžel jen zastrašit.

Obžaloba viní Vietnamce z pokusu o vraždu, obecného ohrožení a také z nedovoleného ozbrojování, protože se u něj ve sklepě našlo asi 250 devítimilimetrových nábojů. Obžalovaný vysvětlovat, že kdysi vlastnil zbraně i zbrojní průkaz. Zbraně prý ale už dávno prodal a na náboje zapomněl.

Původně se spekulovalo o tom, že šlo o vyřizování účtů v rámci vietnamské komunity či různých mafiánských skupin. Těžce zraněná Vietnamka totiž vlastní úspěšnou síť nehtových studií po celé Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám