Hlavní obsah

Chlapeček ve Frýdku-Místku příliš spěchal, matka ho porodila v sanitce

Novinky, hon

Porody sice někdy trvají nekonečně dlouho, v případě ženy z Frýdku-Místku však dítě na svět tolik spěchalo, že se narodilo v sanitce během převozu do porodnice. Šestadvacetiletá žena si přivolala pomoc prostřednictvím tísňové linky a záchranáři s ní už k porodníkům dojet nestihli. Všechno ale dobře dopadlo, dítě i matka jsou zdravé.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Událost se stala v pátek večer. Záchranka přijela k ženě asi osm minut od zavolání a poté s ní vyjela k nemocnici, vzdálené jen pár kilometrů.

„V sanitním vozidle však začala pacientka náhle rodit a záchranářům nezbylo, než porod na místě bezodkladně odvést. Než na pomoc dorazila přivolaná posádka rendezvous s lékařem, dítě již bylo na světě. Záchranáři provedli ošetření chlapečka i maminky, oba byli v pořádku. Poté následoval jejich transport do nemocnice ve Frýdku-Místku,“ uvedl v neděli mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Záchranáři v Moravskoslezském kraji podle něj vyjíždějí během roku zhruba k tisícovce případů blížícího se porodu. To, že se dítě narodí ještě v sanitce nebo dokonce doma, je ale výjimečné a stává se to maximálně několikrát do roka.

„V podobných případech jde většinou pouze o rychle proběhlý porod, někdy před plánovaným termínem, tak jako tomu bylo i tentokrát,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám