Hlavní obsah

Chlapec přišel ve skateparku o zuby. Strážníci je našli v koši a lékaři mu chrup zachránili

Přerov

Jedenáctiletému chlapci s rozbitými ústy pomáhali o víkendu strážníci z Přerova. Hoch přišel o dva zuby při pádu z koloběžky a vyraženou část chrupu vyhodil. Strážníci zuby vytáhli z koše a lékaři mu chrup zachránili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hlídka strážníků v neděli prováděla kontrolu zahrádkářské kolonie, když si všimla dítěte se zakrvácenou tváří. Chlapec jim řekl, že spadl ve skateparku z koloběžky a vyrazil si dva horní zuby i s kořeny a následně je vyhodil do koše.

„Strážníci se nehodlali smířit s jejich ztrátou a začali po nich pátrat. Mezitím telefonicky konzultovali celou situaci s odborníky ve fakultní nemocnici. Zuby se podařilo v odpadcích nalézt a podle doporučení omýt a uložit do sáčku s čistou vodou,“ uvedl mluvčí strážníků Miroslav Komínek.

Dítě i se zuby putovalo na služebnu, kde čekal otec, který okamžitě zamířil na zubní chirurgii. Rodiče následně strážníky informovali, že se chrup podařilo zachránit. „Chlapec může po zahojení bez obav chroupat mrkev,“ uzavřel Komínek.

Podle odborníků se vyražený zub s kořenem dá zachránit, pokud se pacient dostaví co nejrychleji k lékaři. Šance na navrácení zubu mezi ostatní se od doby, kdy vypadl ven, snižuje každou minutou. Zub navíc musí být celý a nepoškozený.

Reklama

Výběr článků

Načítám