Hlavní obsah

Chlapci, kteří spadli ve školce do studny, jsou z nemocnice doma

– Vyškov

Šestiletí chlapci, kteří v pondělí na zahradě mateřské školy v Bohdalicích-Pavlovicích na Vyškovsku spadli do studny, jsou již z nemocnice doma. Jak informovala mluvčí brněnské dětské nemocnice Anna Mrázová, v úterý ráno propustili prvního z nich a pozdě odpoledne i druhého.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Záchranáři u studny na zahradě školky

Článek

V péči nemocnice ve Vyškově zůstává učitelka, která chlapce zachránila. Její stav je podle vedení nemocnice dobrý, ale hospitalizovaná zůstane zřejmě do příští středy. Učitelka několik dní před událostí překonala virózu, při záchraně chlapců byla spolu s nimi 15 až 20 minut v ledové vodě ve studni. I když jejich záchranu zvládla, po vyproštění z podzemí se zhroutila. "Je velké štěstí, že jednala velmi rychle," řekl starosta obce Jan Hrežo.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Děti z hluboké studny zachránila jejich učitelka.

Vedení školy i obce stojí za učitelkou, která podle nich nepochybila. Studna je na školní zahradě přes 20 let a obec ji používá k závlahám školních pozemků. Ani policie zatím nezjistila, že by učitelka jakkoli porušila zákon. Přestože za děti měla odpovědnost, to, že studna bude otevřená, nemohla tušit.

Spor o poklop 

Mluvčí policie Iva Šebková sdělila, že klíčové je, proč byla studna otevřená. Případ vyšetřují kriminalisté pro podezření ze spáchání obecného ohrožení. S vedením obce vedou ve věci spor. Představitelé vesnice tvrdí, že část poklopu studny byla z kovu a zřejmě ji ukradli zloději, aby ji prodali do sběrny. Policie ale zjistila, že chybějící část byla z betonu. "Hlavní je, že se tato část poklopu stále nenašla," uvedla mluvčí. Poklop studny je nyní zatížený betonovými obrubníky.

Děti spadly do studny v pondělí dopoledne. Zřítily se z výšky sedmi metrů do vody hluboké čtyři metry. Když to jejich učitelka zjistila, skočila nebo sešplhala po trubce, kterou se voda z podzemí čerpá, za nimi. Děti držela a "šlapala vodu" dokud nepřišla pomoc. Podle záchranářů měli chlapci neuvěřitelné štěstí, že při pádu do studny utrpěli jen oděrky a modřiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám