Hlavní obsah

Chemika soudí za to, že při krádeži ředidla založil požár. Všechno jsem vytěsnil, řekl soudu

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Podle obžaloby si chtěl pro sebe načerno odčerpat ředidlo do vlastních kanystrů. Jenže kapalina 43letému Jiřímu Machovi vystříkla na zem i na oděv a navíc došlo k elektrostatickému výboji. Z ředidla se tak stala výbušná směs, během vteřiny začalo Machovi hořet oblečení a vzplálo i vše okolo něj.

Jiří Mach u soudu Video: Michael Polák

 
Článek

Případem rozsáhlého požáru, který v květnu 2017 vypukl v areálu liberecké Severochemy, jež vyrábí chemikálie, ředidla či pevné podpalovače, se ve středu začal zabývat Krajský soud v Liberci. Machovi, jenž byl dlouholetým zaměstnancem Severochemy, hrozí za přečin obecného ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení.

„Z kamerového záznamu, který byl ve firmě, je zřejmé, že odčerpával tekutiny do přinesených plechových kanystrů a přitom vznikl požár. Porušil bezpečnostní i požární přepisy,“ řekla státní zástupkyně Věra Němcová.

Liberec zahalil černý kouř z požáru skladu hořlavých kapalin

Krimi

Mach už při vyšetřování na policii odmítl vypovídat a stejného práva využil i nyní před soudem. „Lituji toho, co se stalo. Všechno jsem už vytěsnil z hlavy, abych mohl spát a žít normální život,“ řekl pouze.

Vysoké škody

Škody po požáru byly obrovské. Vyšetřovatelé je vyčíslili na 55 milionů korun, Severochema si ale nyní nárokuje i peníze, které musela vynaložit na obnovu požárem zničených technologií, celkem 181 milionů korun. Z toho už firmě 100 milionů proplatila pojišťovna, ta je teď ale po Jiřím Machovi také požaduje.

Mach při vyšetřování policistů původně figuroval jako poškozený. Hned po požáru byl totiž s popáleninami převezen do nemocnice. „Až poté, co byl jeho oděv poslán na expertizu, se zjistilo, že je na něm hořlavina. A teprve poté se vše zkoumalo na kamerových záznamech,“ popsala státní zástupkyně Němcová.

Po požáru Severochemy v Liberci zůstaly škody za sto miliónů

Krimi

Mach pracoval v Severochemě jako chemik – skladník. Jeho povinností bylo stáčení a skladování kapalných uhlovodíků, míchání ředitel a technických kapalin a příprava stáčení do sudů. Tuto práci vykonával společně s kolegou Zbyňkem Zachem.

Ten ve středu u soudu vypověděl, že měl delší dobu podezření, že Mach si načerno odčerpává chemikálie pro sebe a že věděl o jeho finančních potížích, protože Machovi do zaměstnání často telefonovali zástupci úvěrových společností.

V inkriminovaný den 17. května 2017 si Zach údajně všiml připravených kanystrů postavených mezi kotly. Asi půl minuty na to, když byl v kanceláři, nastal požár. „Do kanceláře šel obrovský kouř a slyšel jsem hluk. Pak jsem jen utíkal pryč zadními dveřmi,“ popsal Zach.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků příští rok v lednu.

Foto: Michael Polák, Právo

Jiřímu Machovi (v červeném tričku) hrozí za požár v liberecké chemičce až 8 let vězení, uhradit by měl 181 milionů Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám