Hlavní obsah

Chci svědčit, ale jsem na tom psychicky špatně, říká postřelený Rom

Právo, pko
BRNO

U Krajského soudu v Brně pokračoval v úterý proces s pěticí olašských Romů z Ostravy, kteří jsou obžalováni z ublížení na zdraví. Jeden z pětice, Ladislav Daniš, má navíc na krku pokus vraždy. Před soudem měl přitom stanout postřelený muž. Ten se ale vymlouvá na špatný psychický stav.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Otec a syn Danišovi, kteří měli skutek spáchat.

Článek

Postřelený Josef Lakatoš stejně jako v pondělí přes svého advokáta vzkázal, že k soudu přijít chce, ale psychický stav mu to nedovoluje. „Chodí kolem budovy, je na tom psychicky moc špatně, ale odhodlává se, pane předsedo,“ tvrdil soudci Lakatošův advokát už v pondělí. V úterý použil při omluvě svého klienta ta samá slova.

Televizní chvilka slávy

Špatný psychický stav ale zřejmě postřelenému muži nebránil v tom, aby v pondělí na televizní kamery nevystrkoval břicho a neukazoval jizvy, které mu zůstaly po komplikované operaci rány po průstřelu.

Jeho televizní chvilka slávy ale neunikla soudci. „Tak pan poškozený se ukazuje v televizi, ale k soudu přijít nemůže? Uvědomte vašeho klienta, že mi nebude činit problém ho nechat předvést policií,“ došla soudci trpělivost s Lakatošovými eskapádami.

Jednání monitorují zakuklení policisté

Po pondělních výtržnostech, kdy na sebe na nádvoří soudu přes kordony policistů pokřikovala asi stovka rozvášněných Romů ze dvou znesvářených klanů, panovala i v úterý u soudu přísná bezpečnostní opatření. V záloze je připraveno zasáhnout několik desítek policistů, dění přímo v soudní síni sledují zakuklení policejní ozbrojenci.

Před soudem zatím vypovídalo několik svědků, kteří ale do případu nevnesli žádné nové skutečnosti.

Bouře u soudu - spor dvou rodin olašských Romů

Celý spor se týká rozbroje dvou skupin olašských Romů. V červenci 2007 vnikla podle žalobce pětice obžalovaných v Prostějově do domu Josefa Lakatoše. Toho nejdříve zbili dřevěnými topory. Pak Ladislav Daniš vytáhl zbraň a Lakatoše z bezprostřední blízkosti střelil do břicha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám