Hlavní obsah

Český Řek obžalovaný z loupeže po 11 letech před soudem

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Kvůli loupeži v Považské Bystrici v březnu 1994 stojí od pondělí před ostravským krajským soudem Pavel Kozel z Frýdku-Místku, který nyní vystupuje pod jménem Cakirpaloglu. Osmatřicetiletý muž s českým i řeckým občanstvím, po kterém policie pátrala déle než deset let, byl loni v červnu zadržen jen díky důslednosti úřednice na letišti v Brně-Modřanech.

Foto: Dana Ehlová

Na předpremiéru pohádky Čertoviny v Dobrušce dorazil režisér Zdeněk Troška představitelé čeledína Jana a čerta Uheláka.

Článek

Za posledních deset let si Kozel jméno změnil několikrát a díky tomu se mu dařilo do rodné České republiky pravidelně vracet. Se svoji družkou si dokonce ve Frýdku-Místku založil cestovní kancelář Tsakis, která loni zanechala v Řecku 63 klientů. Jednatelku cestovní kanceláře přitom policie od minulého týdne kvůli krachu stíhá pro podvod a zpronevěru.

Přepadení automobilu s devíti milióny slovenských korun, určených na výplaty pro zaměstnance Povážských strojíren, bylo jednou z největších loupeží na Slovensku v minulé dekádě.

Tři muži, které si měl Cakirpaloglu podle obžaloby spolu s dalším spolupachatelem najmout, zablokovali automobilem cestu vozidlu bezpečnostní agentury, která peníze převážela. Při přestřelce byl vážně zraněn jeden z členů ochranky a také jeden z lupičů, tehdy mladistvý Vojtěch Kopka z Frýdku-Místku.

Jeden svědek ho nepoznává

"Poté, co byl Kopka postřelen, upustili aktovky s penězi a odjeli v připravené škodovce," napsal státní zástupce v obžalobě. Kopka, který ve vězení strávil čtyři a půl roku, u soudu potvrdil, že ho na Slovensko skutečně vezl muž jménem Pavel Kozel. Podle něj šlo ale zřejmě o jmenovce obžalovaného.

"Ten člověk vypadal jinak. Byl vyšší a mohutnější postavy. Tenhle to určitě není," řekl. Jeho komplic, který si odseděl sedm let, ale Cakirpalogluse poznal a svědčil proti němu. Hlavní líčení s Pavlem Cakirpaloglu bude pokračovat do konce týdne, kdy bude zřejmě odročeno za účelem vyslechnutí dalších svědků, kteří k soudu nepřišli.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednatelka CK Tsakis obviněna z podvodu

Z podvodu a zpronevěry obvinili policisté jednatelku cestovní kanceláře Tsakis v Prostějově, která loni v červnu vyhlásila úpadek. Ženě hrozí...

Výběr článků

Načítám