Hlavní obsah

Českobudějovický soud dal ruce pryč od kauzy primátora, cítí se podjatý

– České Budějovice
Právo, Patrik Biskup

Vyhnout se projednávání obžaloby na českobudějovického primátora Juraje Thomy (Hnutí občané pro Budějovice) se snaží tamní krajský soud (KS). Předsedkyně senátu Olga Smrčková, která dostala kauzu politika na stůl, chce Vrchní soud v Praze přesvědčit, aby trestní věc přidělil jinému soudu kvůli možné podjatosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

Článek

„Návrh na odnětí věci a přidělení jinému soudu bude od nás odeslán v nejbližších dnech,“ potvrdila v úterý Právu mluvčí KS Ivana Vobejdová.

Na Thomu podal státní zástupce obžalobu letos v březnu. Viní ho ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby. Toho se měl primátor dopustit tím, že v roce 2010 bez řádného výběrového řízení a posvěcení radou města podepsal se soukromou firmou Bit Servis dodatek ke smlouvě o dodávce výpočetní techniky za 37 miliónů korun, přičemž podle znalců byla zakázka nadhodnocená o téměř devět miliónů korun, o které tak město přišlo.

Případ od začátku dozorovalo Krajské státní zastupitelství v Plzni, neboť českobudějovický krajský státní zástupce Petr Dušek dal od případu ruce pryč kvůli tomu, že Thomu osobně zná a tykají si.

Přísedící je bývalý primátor   

Důvodem pro vyloučení soudu je zase to, že jedním z přísedících soudců je bývalý primátor města Miroslav Tetter, kterého státní zástupce navrhuje před soudem vyslechnout jako svědka.

„Jestliže v řízení vystupuje osoba se vztahem k příslušnému soudu, může to vyvolat určitou pochybnost o jeho nestrannosti.  Ta je dána skutečností, že jeden z hlavních svědků v této trestní věci je kolegou nejen soudkyně příslušné k projednání obžaloby, ale i všech v úvahu přicházejících přísedících soudců přidělených k rozhodování na trestním úseku,“ uvedla předsedkyně senátu.

Upozornila na to, že Tetter je sice vyloučen z projednávání trestní věci Thomy, ale je v pravidelném kontaktu s ostatními přísedícími, kteří při rozhodování senátu mají stejný hlas jako soudce z povolání.

Juraj Thoma působil v minulosti v ODS a od roku 2006 je primátorem Českých Budějovic. V červnu 2010 jej občanští demokraté kvůli vnitrostranickým sporům odvolali z funkce. Thoma následně založil nové hnutí, na podzim roku 2010 zvítězil v komunálních volbách a stal se opět primátorem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám