Hlavní obsah

Českem se přehnala studená fronta s bouřkami, padající strom zasáhl děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Během noci na úterý přešla Česko od západu k východu studená fronta. Meteorologové očekávali, že před půlnoci bude nad Prahou, k ránu nad Brnem. V noci se postupně od západu vyskytovaly intenzivní bouřky s vichřicí, které způsobily rozsáhlé výpadky v dodávkách elektrické energie. Na Ústecku museli před půlnocí hasiči zasahovat téměř ve třech desítkách případů u spadaných stromů. V jednom případě strom zasáhl dvě děti.

Článek

"V bouřkách očekáváme krátkodobé srážky 20 až 30 mm, ojedinělý výskyt krup a nárazový vítr 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h)," uvádí se ve výstražné zprávě Českého hydrometeorologického ústavu. V důsledku přívalových srážek může dojít k prudkému krátkodobému rozvodnění malých toků, potoků, nebo i jindy suchých koryt, k zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů, komunikací.

Příchod studené fronty se nejprve projevil v Ústeckém kraji, který zasáhla silná bouřka doprovázená větrnou smrští. Krátce po půl sedmé večer vyjely hasičské jednotky celkem 27krát - převážně ke spadaným stromům.

V Ústeckém kraji už hasiči vyjížděli k několika spadlým stromům, strom také zasáhl dvě děti. Podle informací ČTK šlo ale o lehčí zranění. Spadlý strom rovněž přerušil trolejové vedení. V Ústí nad Labem - Svádově spadl strom na dům, na domě v Předlicích byla poškozena lepenková střecha.

"V Litoměřicích u autobusového nádraží bylo hlášeno osobní auto ve vodě. Ve Štětí U Stadionu byl hlášen strom spadlý na auto," uvedl mluvčí Hasičského záchranného kraje Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Severní Čechy sužovaly výpadky proudu

Velké problémy nadělala silná bouře doprovázená vichřicí technikům skupiny ČEZ na severu Čech. Po celou noc se potýkali napříč regionem s poruchami na vedení vysokého i nízkého napětí zapříčiněnými pády stromů do vedení, zpřetrháním vodičů nebo úderem blesku.

Nejsložitější situace byla podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové Hendrychové na Teplicku, kde se ocitlo asi na tří až čtyři hodiny bez proudu několik obcí včetně Kostomlat, Štrbic a Mošnova. Technici vyjížděli k poruše v Domoušicích na Lounsku, evidována byla také asi šestihodinová porucha na vedení vysokého napětí ve Varnsdorfu, bez proudu byly obce Studánka, Jiřetín pod Jedlovou a Dolní Podluží.

Většinu poruch se podařilo technikům v terénu odstranit ještě v noci. Od rána znovu zasahují v oblasti Liberce, kde zůstaly bez proudu obec Pelechov a část Železného Brodu. "Předpokládáme, že během dne se nám to podaří zprovoznit, v současné době se hromadí poruchy na nízkém napětí z toho důvodu, že lidé se probouzí a zjišťují, co vlastně nejde,“ řekla Holingerová Hendrychová. Další vlnu hlášení poruch očekávají odpoledne, kdy lidé začnou přijíždět na chalupy a do zahrádkářských kolonií.

Největší škody na Jablonecku

Do jednoho z padlých stromů najel nedaleko Smržovky na Jablonecku krátce před 23:00 poslední noční vlak z Tanvaldu do Jablonce. Motorový vlak najel jen do větví stromu, nevykolejil a nikdo nebyl zraněn, škody na voze jsou minimální, řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.  

V liberecké čtvrti Vesec v zahrádkářské kolonii pád stromu poškodil chatu a dva osobní automobily. "Všichni tři obyvatelé chaty vyvázli bez zranění," řekl Vojík. Na Jablonecku páchala bouře podle hasičů největší škody, strom spadl na rodinný dům ve Smržovce, další stromy blokovaly silnice v okolí.  

Hasiči zasahovali i v dalších krajích

Bouře se silným větrem vyvracela v noci na Karlovarsku v podstatě po celém území stromy, hasiči také několikrát odčerpávali vodu ze zatopených sklepů. Nikdo ale nebyl zraněn a nevznikly ani větší škody na majetku, informoval v úterý operační důstojník krajských hasičů. Z 30 případů byl nejvážnější pád stromu na auto v Bochově. Další komplikace způsobila větrná smršť v Kraslicích, kde vítr uvolnil část střechy na objektu bývalé nemocnice.

Najednou přišel ohromný tlak vzduchu, zatmělo se, vůbec nebylo vidět, kolem létaly větve.
Rekreantka z Kokořínska

Hasiči v Královéhradeckém kraji v noci vyjížděli k několika desítkám případů popadaných větví a stromů, které po noční bouři blokovaly silnice. Vše se obešlo bez zranění osob, potvrdil operační důstojník královéhradeckých hasičů.

Popadané stromy, přerušené dodávky elektřiny a poškozené střechy po sobě zanechala bouře ve Středočeském kraji. Podle operačního důstojníka hasičského záchranného sboru živel nejvíce zasáhl Mělnicko. Jednotky tam vyjížděly k 36 událostem."Jsme tady na chalupě od roku 1970, ale něco tak strašného jsem nezažila," řekla Libuše Šilhánová, která pobývá na chalupě v kokořínském údolí mezi obcemi Kanina a Kokořín. Pondělní událost přirovnala k řádění tornáda.

"Zpočátku to vypadalo jako normální bouřka, pak ale najednou přišel ohromný tlak vzduchu, zatmělo se, vůbec nebylo vidět, kolem létaly větve," popsala. Vítr podle ní trhal šlahouny břečťanu, jímž obrostl obrovský akát před chalupou. Stromy, které rostly na skalách, přes noc zmizely. "Bylo to hrozné. Spadl balkón, zhasla elektřina, trvalo to asi 20 minut," dodala.

Mluvčí středočeského hasičského záchranného sboru Ladislav Křivan řekl, že napilno měli hasiči i v okolí Bělé pod Bezdězem, kde celou noc odstraňovali popadané stromy. Mluvčí nemá informace o tom, že by byl někdo zraněn.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám