Hlavní obsah

Česká policie poprvé v historii obvinila podezřelé z podpory terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká policie poprvé v historii obviňovala z podpory terorismu. Protimafiánský útvar pozatýkal sedmičlennou skupinu cizinců z islámské organizace Jamaat Shariat. Ta zajišťovala falešné doklady, peníze nebo zbraně pro teroristy v Dagestánu. Následně policie zadržela ještě jednoho Čečence. Celkem tak bylo obviněno osm lidí.

Článek

Islámské hnutí Jamaat Shariat je činné především v Německu. "Od německých kolegů bylo potvrzeno, že islamističtí radikálové měli část své činnosti přesunout z Berlína do Prahy," uvedla policie.

Na akci Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pracoval od roku 2008, krycí název byl Medvěd. Začátkem dubna získali policisté informace, že by členové skupiny mohli z ČR vycestovat, a rozhodli se proto zasáhnout.

"Ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení a dalšími specializovanými složkami Policie ČR v ranních hodinách dne 6. dubna 2011 detektivové ÚOOZ spustili realizaci tohoto, v mnohých ohledech výjimečného případu," popsal mluvčí policie Pavel Hanták.

Postupně bylo na různých místech zadrženo sedm lidí. Další dva lidé se nacházeli v Německu. “Celkem se jedná se o osm mužů a jednu ženu ve věku od třiceti do dvaapadesáti let. Tyto osoby pocházejí z oblasti severního Kavkazu a Bulharska,“ uvedl mluvčí policie Pavel Hanták.

Náboženské texty a zbraně

Při domovních prohlídkách policisté nalezli literaturu s náboženskou tématikou v arabštině a azbuce, písemnosti, které dokazují vazby na organizaci Jamaat Shariat, počítače či větší množství drog.

Na základě dalších poznatků policie zasáhla i v bytě jednatřicetiletého Čečence, kde našla například ruční granát F1, několik samopalů 58, revolver, pistoli a asi 800 nábojů různých ráží. V bytě byly i padělané české koruny za zhruba 200 000 korun.

Policisté zatím obvinili osm osob. „Dva z nich, občané Bulharska, byli obviněni z padělání a pozměňování veřejné listiny, čehož se měli dopustit jako členové organizované skupiny působící ve více státech. Dalších pět osob bylo navíc obviněno z toho, že uvedeného trestného činu se dopustily s úmyslem umožnit nebo usnadnit spáchání trestného činu teroristického útoku," doplnil Hanták.

Osmým obviněným je onen Čečenec, který byl obviněn z nedovoleného ozbrojování a padělání a pozměňování peněz. Jaká je jeho vazba na ostatní ze skupiny, policie řeší.

„Obvinění nespolupracují a ke svému nezákonnému jednání odmítají vypovídat,“ doplnil Hanták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám