Hlavní obsah

Česká justice se nemůže shodnout s ministerstvem na vyšetřování mafiánů

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRACHATICE

Špičky české justice a resortu vnitra se nemohou shodnout na tom, kdo bude dohlížet na vyšetřování těch nejzávažnějších případů organizovaného zločinu. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká totiž letos v létě podle zjištění Práva neuspěla s návrhem, aby mafiánské kauzy dozorovali pouze úzce specializovaní a vysoce postavení žalobci.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renata Vesecká

Článek

V současné době mají tyto případy na starosti řadoví státní zástupci na krajích, kdežto Vesecká chtěla organizovaný zločin „poslat“ o jedno patro výš, tedy na vrchní státní zastupitelství.

Tam už totiž nyní fungují odbory specializované na korupci, hospodářskou kriminalitu a praní špinavých peněz, jejichž kompetence se měly podle Vesecké rozšířit právě na mafie.

„Osobně si myslím, že hospodářská kriminalita se s organizovaným zločinem značně prolíná. Střetávání informací by se mělo dít v jednom bodě,“ řekla k tomu Právu Vesecká.

Její návrh se nelíbil ministerstvům

Jenže její návrh se nelíbil ministerstvům spravedlnosti a vnitra, ani některým dotčeným krajským státním zastupitelstvím - současná praxe prý funguje dobře a změny by si vyžádaly mnohamiliónové náklady.

Ministerstvo spravedlnosti tak nakonec smetlo podnět Vesecké ze stolu. „Důvodem toho, že se od návrhu ustoupilo, byl především nesouhlas policejních složek a také čtyř krajských státních zastupitelství, z čehož dvě z nich se na dozorování kauz organizovaného zločinu podílí nejvíce,“vysvětlila mluvčí resortu spravedlnosti Zuzana Steinerová.

Obdobně se vyjádřili i zástupci ministerstva vnitra. „Současný systém funguje bez větších problémů a neexistuje žádná relevantní finanční rozvaha ani analýza, která by prokazovala, že by šlo o změnu k lepšímu. Navíc nebylo nijak garantováno, že by ti žalobci, kteří se na krajích na organizovaný zločin nyní úspěšně specializují, automaticky přešli na vrchní státní zastupitelství,“ poznamenal k tomu Karel Bačkovský z ministerského Odboru bezpečnostní politiky.

Také samotný policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) si spolupráci s krajskými žalobci pochvaluje. „Nové vedení našeho útvaru si vzalo za cíl zlepšit vztahy se státními zastupitelstvími a to se také povedlo. Spolupráce je nyní nadstandardní,“ řekl mluvčí elitních detektivů Pavel Hanták.

Elitní žalobci často selhávají

Návrhu Vesecké příliš nepřál ani postoj ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který se za poslední dobu několikrát veřejně vyjádřil, že chce celé vrchní státní zastupitelství stejně jako vrchní soudy zcela zrušit.

Za svou nadřízenou se tak postavily právě jen obě vrchní státní zastupitelství, které by díky jejímu návrhu dostaly velké a citlivé kauzy na stůl. „Rozšíření pravomocí našich specializovaných odborů by bylo nejen logické, ale také velmi účinné.To propojení hospodářské kriminality a organizovaného zločinu je např. u praní špinavých peněz evidentní,“ uvedla mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válové.

Faktem nicméně zůstává, že zatímco pod dohledem krajských žalobců se kriminalistům z ÚOOZ podařilo dostat před soud např. desítky členů tzv. Berdychova gangu nebo desetičlenný vyděračský gang Milana Zádamského, tak případy specializovaných 6 odborů na vrchních zastupitelstvích končí až příliš často fiaskem. Týká se to např. kauzy Biolíh, která původně v tzv. Kubiceho zprávě figurovala jako jeden z hlavních argumentů ÚOOZ, že organizovaný zločin prorostl do státní správy.

„Je pravdou, že nejsem zcela spokojena s tím, že značná část kauz odborů závažné hospodářské a finanční kriminality končí např. zastavením stíhání obviněných osob. Z toho důvodu jsem nechala zpracovat zvláštní zprávu, která má vyhodnotit efektivitu a úspěšnost práce těchto odborů,“ konstatovala Vesecká.

Podle ní se ukazuje, že někteří z těchto „elitních“ státních zástupců svou práci nezvládají. „Analýza zatím není skončena, pokud se však tyto věci potvrdí, tak přijmu samozřejmě příslušná opatření,“ poznamenala k tomu nejvyšší státní zástupkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám