Hlavní obsah

Celníci zabavili na Dragounu zboží za 220 miliónů

Novinky, Pavel Peňás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Na dvě stě dvacet miliónů korun se vyšplhala hodnota zboží, které celníci zabavili během čtyřdenní kontroly na největší chebském tržnici Dragoun. Policie ale zatím žádnou konkrétní osobu z trestného činu neobvinila.

Foto: Archiv Jany Slovenčíkové

Moravské děti si ze Španělska přivezly zlato.

Článek

Rozsáhlou kontrolu umožnilo vůbec poprvé vydané povolení k prohlídce nebytových prostor tržnice.

"Hlavním přínosem akce bylo, že jsme odhalili organizaci kompletní výroby cigaret, textilu i CD, a zmapovali jsme tak celou nelegální činnost," uvedla mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová.

Kontrola přinesla i jedno zcela nečekané překvapení. Dílna na výrobu cigaret totiž dokazuje, že část cigaret, které se nelegálně prodávají na českých tržnicích, není pašovaná ze zahraničí, ale vyrábí se přímo v Česku.

"Objevené cigarety Marlboro, které trhovci produkují v otřesných hygienických podmínkách, byly opatřeny dokonale provedenými falešnými kolky, které ale pod ultrafialovou lampou nesvítí," popsala mluvčí celníků.

Zátah se připravoval několik měsíců

Na Dragounu bylo nalezeno například 1,5 miliónu kusů cigaret, přes dvacet tisíc CD, DVD, magnetofonových kazet a videokazet a tisíce kusů textilu a obuvi.

"O možnost zkontrolovat i nebytové prostory jsme žádali už dříve, ale teprve tentokrát jsme od státního zástupce povolení dostali. Bylo ale nutné vše pečlivě připravit a zdokumentovat činnost na tržnici. Teprve pak bylo možné povolení získat," uvedl zástupce ředitele Okresního ředitelství Policie v Chebu Josef Brož.

Jak v pondělí konstatoval, přestože bylo zabaveno zboží za více než dvě stovky miliónů, nebyl zatím nikdo obviněn. "Prokazovat konkrétní vinu je v těchto případech velmi těžké. Nikdo se k zabavenému zboží nemá," uvedl Brož. "Ale uvidíme, vše je zatím ještě v šetření," dodal.

Kontroly čekají i další tržnice

Policie slibuje, že kontrola stánkového prodeje na Chebsku bude pokračovat.

"Dříve nám vytýkali, že se k problematice tržnic stavíme příliš pasivně. Tak jsme se rozhodli se na ně více zaměřit. Kontrola Dragounu nebude jediná. Následovat budou všechny velké tržnice na Chebsku," varoval už dopředu Brož.

Dragoun, jako největší tržnice a navíc s rozsáhlým zázemím, byl na řadě první.

Anketa

Nakupujete zboží na tržnicích?
ano
27,1 %
ne
72,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 118 čtenářů.

Reklama

Související články

Zabavené zboží v Chebu plní sklady

Dva kamióny a čtyři nákladní vozy plné textilu, cigaret a cédéček už odjely z chebské tržnice Dragoun, kde ve čtvrtek probíhala už třetím dnem rozsáhlá...

Výběr článků

Načítám