Hlavní obsah

Celníci v tržnici u Rozvadova našli padělky za deset miliónů

– Sv. Kateřina
Právo, Jindra Pašková

Celníci v pátek obsadili tržnici na Sv. Kateřině nedaleko Rozvadova na Tachovsku. Akce se zúčastnilo více než 50 mužů zákona, při práci jim pomáhali služební psi cvičení na vyhledávání drog a tabáku. Po prohledání stánků objevili padělky v ceně 10 miliónů korun.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Celníci kontrolují krámky ve Sv. Kateřině u Rozvadova

Článek

Operovali na základě příkazu příslušného soudu, celkem otevřeli 18 stánků, kde objevili tisíce kusů nelegálního zboží, textilu, obuvi a pirátských nosičů.

„Na většině stánků jsme objevili větší či menší množství padělků, především textilu a CD nosičů,“ potvrdila mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová.

V Plzeňském kraji je to první velká akce za poslední dva roky. Za tu dobu trhovci změnili systém prodeje, viditelné nelegální zboží zmizelo z pultů. „Otevřená nabídka se změnila ve skrytou formu,“ upřesnila mluvčí. Zboží trhovci přinesou na vyžádání buď z auta, nebo ze sousedního stánku, který užívají jen jako jakési zázemí. Tam je mají většinou umně poschovávané.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Celníci kontrolují zboží ve Sv. Kateřině u Rozvadova

Této novince se přizpůsobily i kontroly. „Monitorujeme tržnice, získáváme poznatky a reagujeme na podněty majitelů ochranných známek. Podáváme podnět a zasahujeme na základě příkazu soudu,“ upřesnila mluvčí.

Trhovci jsou vynalézaví i při prodeji sportovních bot, na první pohled neznačková obuv se drobným zásahem nožíku a odstraněním jedné vrstvy změní v padělek značek Nike či Adidas.

Množství zboží zajištěného při páteční akci, podezřelého z porušování autorských práv a práva k ochranné známce, vydalo na korbu jedné Avie. „Jeho hodnota je odhadem 10 miliónů korun,“ upřesnila mluvčí. Předběžně šlo o 3000 kusů nosičů a 5000 kusů padělků textilu a obuvi, nejvíce padělků bylo značky Puma.

Reklama

Výběr článků

Načítám