Hlavní obsah

Celníci v Praze mají speciální toaletu pro polykače drog

Novinky, Petr Nový
Praha

Chytí-li celníci pašeráka drog, který zakázané látky převáží ve svých útrobách, putuje na speciální toaletu, která je k dispozici od roku 2009. Stejně dopadl v neděli večer Rumun, kterého celníci zadrželi na pražském ruzyňském letišti.

Článek

Pašerák letěl z Istanbulu do Prahy a byl celníkům podezřelý svým chováním. Stěr rukou a vzorek moči podezření celníků potvrdil, rentgen pak ukázal velké množství kapslí s drogou v těle. Celkem takto převážel 35 kapslí s heroinem, každá obsahovala 10 gramů této látky. Za drogy by získal 600 tisíc korun.

“V pondělí ráno vyšla na speciální toaletě z těla pašeráka první kapsle obsahující heroin. Podle předpokladů by se zbývající kapsle měly z jeho těla vyloučit během úterý,” uvedla mluvčí celníků Zuzana Hrubá.

Speciální toaleta pro polykače

Celní správa má od roku 2009 ve vlastnictví speciální toaletu s automatizovaným čištěním a dezinfekcí, určenou pro případy, kdy je zadržen tzv. „polykač“.

Tato toaleta očistí všechny objekty, které vyloučí polykač ze svého těla, aby s nimi bylo možné dále bezpečně nakládat a podrobit je specifickým drogovým testům.

Převoz drog v tělních dutinách je přitom velkým hazardem. Při jakémkoli poškození obalu kapsle s drogou může dojít ke smrti převozce, protože množství drogy v těle není schopen organismus vstřebat a dojde k jeho selhání.

“V drtivé většině zjištěných případů přepravy drog v tělních dutinách polykačů je v kapslích nalezen kokain, tento případ záchytu heroinu je spíše výjimkou,” doplnila Hrubá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám